„V současné době činí nájemné v těchto bytech od padesáti až po pětapadesát korun za metr čtvereční na měsíc. Předložila jsem proto radě obvodu návrh na snížení nájemného v této lokalitě na 35 korun za metr čtvereční za měsíc, a to na dobu dvou let. Rada tento návrh schválila," vysvětlila místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová.

„To je ale nesmysl! Žiju tady už čtyřiatřicet let, jsem vlastníkem bytu. V době, kdy jsme ho kupovali, to tady platilo za dobrou čtvrť. Ale teď? Pochybuju, že se tady někdo normální a slušný nastěhuje. Vždyť se podívejte na jaké zbořeniště a nepořádek se musíme ve dvoře dívat," rozčiluje se paní Jarmila bydlící v ulici Jílová, která právě umývá okna ve svém bytě, a kvůli některým sousedům nechce zveřejnit své příjmení.

Ani náhodou by o návratu do této části Přívozu neuvažovala mladá žena, která se představila jako Irena, a momentálně tady pracuje. „Už několik roků bydlím v městské části Poruba a vracet se rozhodně nechci. Dříve jsem tu bydlela, ale jsem ráda, že jsem pryč. Mí rodiče tady ale pořád zůstávají," netají se svým názorem.

Nabídka volných bytů v současné době v této oblasti přesahuje poptávku, jelikož se jedná o lokalitu, která se složením obyvatel a svou polohou dlouhodobě řadí mezi méně atraktivní.

Podle Bernfeldové by se díky snížení nájemného mohlo zajistit, aby tuto část Přívozu neopouštěli stávající obyvatelé.

„Věříme, že nižší nájemné přitáhne také případné zájemce z řad solidních nájemců, kteří v současné době nedosáhnou na dražší bydlení," dodává místostarostka.