Lidé na vozíku či matky s malými dětmi mají od nynějška možnost vyhledat si na internetových stránkách turistický cíl či výlet přizpůsobený jejich specifickým potřebám.

Cestovní ruch bez bariér je projekt, který se zabývá přístupností moravskoslezských turistických atrakcí pro zdravotně postižené, ale i pro matky s kočárky či seniory. Jeho cílem bylo zmapovat například hrady, zámky, zoologické zahrady, zábavní areály a další. 

Po téměř dvou letech práce je hotový

„Projekt se skládal ze tří částí. Nejprve jsme se zaměřili na potenciální turisty, a to na rodiče s malými dětmi či na zdravotně postižené. Dále pak na provozovatele turistických cílů a v poslední řadě se snažíme o medializaci nejen našeho projektu, ale i bezbariérového cestování obecně," řekl Petr Kolčárek, viceprezident Moravskoslezského klastru cestovního ruchu (KLACR), který má projekt na starosti.

Výstupem Cestování bez bariér jsou webové stránky, na kterých zájemci naleznou informace o přístupnosti turistických míst kraje, ale mohou se nechat inspirovat také připravenými tipy na výlet.

„Na těchto stránkách může turista zkombinovat nejen to, co chce zažít, ale okamžitě si k tomu může vyhledat ubytování a vhodné stravovací zařízení. Díky tomu má možnost naplánovat si kompletní dovolenou," uvedl Kolčárek.

Bezbariérový přístup

V Ostravě lze bezbariérově navštívit například Slezskoostravský hrad, zoo, vyhlídkovou věž Nové radnice či areál Miniuni. Více informací a tipů na výlet po Moravskoslezském kraji je k dispozici na internetových stránkách www.jedemetaky.cz v sekci Trasy a cíle. V současnosti ještě nejsou na stránkách všechny údaje, ale v následujících dvou týdnech by měly být informace kompletní.

Projekt za miliony korun

Projekt stál necelých sedm milionů korun a na jeho financování se podílely regionální operační program, Moravskoslezský kraj (MSK) a společnost KLACR. „Jsme jeden z mála krajů, které se do takové akce zapojily," řekla Petra Papoušková, vedoucí oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu MSK. Dále uvedla, že dle dostupných informací je MSK jediný, který má přístupnost turistických objektů pro handicapované kompletně zmapovanou.

Cestovní ruch bez bariér navazuje na starší projekt s názvem Beskydy pro všechny, který se ale zabýval pouze mapováním ubytovacích a stravovacích zařízení pro zdravotně postižené.

Eurozámky pro postižené kraj dotovat nebude

Euroklíč pomáhá postiženým lidem ke snadné dostupnosti toalet, výtahů, úřadů, lékařských zařízení a mnoha dalších míst v téměř celé Evropě. Česká republika se k projektu připojila v roce 2007, Moravskoslezský kraj však stále neposkytl přislíbené dotace.

Euroklíč spočívá v tom, že toalety určené pro vozíčkáře, výtahy, svislé nebo schodišťové plošiny a jiná zařízení jsou opatřeny takzvaným eurozámkem a handicapovaní si mohou koupit univerzální klíč, který slouží k jejich odemčení. V České republice je prozatím kolem tří set eurozámků a přes čtyři tisíce používaných klíčů.

Místa, kam se mohou vozíčkáři pomocí klíče dostat, jsou nejčastěji úřady, pošty, nemocnice, školy, autobusová a vlaková nádraží či hotely, památky a jiná zařízení. „Zámek si musí zakoupit přímo provozovatelé daných objektů, ti k tomu ale často přistupují až poté, co jsou zámky dotované krajem," řekl předseda Evropského institutu pro udržitelný rozvoj Pavel Hříbek.

Dále dodal, že Moravskoslezský kraj dotaci už několikrát přislíbil, ale zatím peníze na projekt neuvolnil.

Euroklíč už podpořily čtyři kraje Olomoucký, Jihomoravský, Středočeský a Plzeňský. Moravskoslezský kraj však dotace neposkytl a podle dostupných informací se k tomu ani v nejbližší době nechystá. „Tento projekt byl opakovaně projednáván, avšak jeho rozpočtové požadavky přesahovaly možnosti kraje," uvedla tisková mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Navzdory chybějícím financím by vozíčkáři podporu Euroklíče uvítali.

„Není to špatný nápad, představa, že nebudu muset nikde škemrat o klíč k bezbariérovým záchodům, je super. Určitě bych takovou službu využíval, ale jen v případě, že by to mělo smysl. Kdyby byly o Ostravě dva záchody s eurozámkem, nemělo by cenu si klíč pořizovat," vyjádřil se k projektu dvacetiletý vozíčkář Miroslav Večeřa.

JANA LICHÁ, VERONIKA GAZDÍKOVÁ