Ve městě snad není ulice, kde by se něco neopravovalo. Motoristům na objízdných trasách praskají nervy, chodci si připadají jako účastníci přespolního běhu. Jak situaci zvládají složky integrovaného záchranného systému? Z informací, které Deník získal, vyplývá, že vážnější problémy zatím hlášeny nejsou.

„O uzavírkách v Ostravě jsme podrobně informováni, takže všichni velitelé stanic i jejich podřízení přesně vědí, kterou ulicí mohou projet. Informace se každý den aktualizují, aby se hasiči co nejrychleji dostali k zásahu," řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela, podle kterého se ostatní řidiči chovají k hasičům ohleduplně a snaží se uvolnit místo houkajícím vozidlům.

Situaci zvládají i záchranáři. „Data přicházejí do centralizovaného dispečerského sálu. O překladech, objížďkách a dalších změnách jsme dopředu informováni," uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl. S žádnými vážnějšími komplikacemi se záchranáři nesetkali. „Pokud posádka vyjíždí na místa, kam se musí dostat po objížďce, může být dojezd o nějakou minutu opožděný. Nicméně jsme nezaznamenali, že bychom nevyhověli zákonem stanovenému dojezdovému času. Ta zpoždění jsou v rámci minut," uzavřel Humpl.

S uzavírkami si vědí rady i policisté a strážníci. „Reagujeme na aktuální situaci. Určitě není ohrožena pomoc lidem v nouzi," ujistila mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková.

„Zatím jsme neměli vážnější problém, kdy bychom se kvůli rozkopaným ulicím nemohli někam dostat. Součástí každé ranní instruktáže jsou i informace o aktuálních uzavírkách a možných problémech na křižovatkách, které jsou nyní více zatížené," sdělila mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová.