Mobilní vyšetřovací ambulance bude v obchodním centru otevřena od 10 do 18 hodin. Upozorňovat na rizika spojená se slunečním zářením, nutnost kontrolovat znaménka, radit, jak se správně chovat na slunci, bude i přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

„Stanem proti melanomu upozorňujeme veřejnost na nutnost prevence a vycházíme vstříc těm, kteří se nemohou odhodlat k návštěvě specialisty. Lidé by si ale měli uvědomit, že vyšetření znamének provádíme v našich ambulancích celoročně i bez doporučení jen na základě telefonického objednání," upozornila lékařka kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava Ivana Vejrová. Dodala, že pokud ve Stanu proti melanomu odborníci zjistí, že jde o rizikové znaménko, pozvou pacienta do melanomové poradny na detailnější vyšetření.

„Melanomy, zhoubné nádory vycházející z pigmentových buněk, jsou nebezpečné především tím, že metastázují velmi časně a pacienti mnohdy přicházejí pozdě, to znamená v době, kdy kromě nádoru na kůži jsou nádorové buňky přítomny i v jiných orgánech a tkáních," vysvětlila primářka kožního oddělení ostravské fakultní nemocnice Yvetta Vantuchová.

V ambulanci pro kožní nádory a pigmentové névy s melanomovou poradnou, která je součástí kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava a jejíž spádovou oblastí je celý Moravskoslezský kraj, je ročně nově diagnostikováno zhruba 170 melanomů. V současnosti tu lékaři sledují 1500 pacientů s touto diagnózou.

Vloni bylo ve stanu v ostravském Avion Shopping Parku vyšetřeno zhruba 755 lidí, lékaři poté doporučili k dalšímu detailnímu vyšetření deset pacientů s podezřením na melanom, sedmnáct na bazaliom a dva s podezřením na spinaliom.

Zdarma si mohou nechat kůži vyšetřit i v dalším obchodním centru. Dermatologové budou zájemcům k dispozici také zítra v lékárnách obchodů Tesco Extra. Ostravané si tedy mohou nechat zkontrolovat znaménka v Hrabové.