„Když prší nebo když je námraza, tak jsou tady nehody na denním pořádku. Pamatuji i osm nehod za týden. Lidé tudy přechází silnici a kousek dál je škola. Je to opravdu nebezpečné,“ napsala Deníku Andrea Fajčáková, která s rodiči bydlí v ulici U Hrůbků v Ostravě-Nové Vsi.

Jejich domek stojí v zatáčce, kde před týdnem došlo k dopravní nehodě, při které vyhasl život pětašedesátiletého muže. Proč boural, policisté stále vyšetřují.

Nebezpečnost úseku dokládají i statistiky policistů

Nehoda se podle mladé ženy možná nemusela stát, kdyby tady byla instalována svodidla nebo zdrsněn povrch na silnici, o což už dříve žádali úřady. A to potvrzují i další obyvatelé Nové Vsi.

„Upozorňovali jsme, že tady auta věčně bourají. Je tady škola, zahradnictví. Opravdu by se s tím mělo něco dělat,“ řekla Deníku žena, která pracuje v místním zahradnictví.

Nebezpečnost úseku dokládají i statistiky policistů. Nehod, ke kterým museli vyjet, tady loni bylo deset. „V roce 2011 policisté řešili v úseku od ulice U Boříka po Říční deset dopravních nehod. Sedm z nich bylo zaviněno nepřizpůsobením rychlosti, v jednom případě se řidič dostatečně nevěnoval řízení a ve dvou případech srážku nezavinil řidič,“ sdělila ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Dodala, že tento úsek je z hlediska četnosti nehod považován za rizikový. Žádost o zabezpečení úseku zaslali místní lidé starostce Nové Vsi.

Svodidla? Ne. Magistrát vidí jiné řešení

„Na základě podnětů od občanů jsme oslovili vlastníka a správce komunikace. Máme informace, že už by snad měla být nějaká bezpečnostní opatření v tomto úseku schválena,“ sdělila Eva Friedelová, tajemnice úřadu v Nové Vsi.

Ostravské komunikace (OK), které mají silnice ve správě, v prosinci na základě objednávky ostravského magistrátu doporučily, aby byla v místě instalována svodidla a zdrsněn povrch přesně tak, jak navrhují obyvatelé.

„Dokumentace je odevzdána na odbor dopravy magistrátu. Záleží na majiteli komunikace, jestli si realizaci objedná,“ sdělil výrobní náměstek OK Antonín Bína.

Mluvčí ostravského magistrátu, který silnici vlastní, sdělila, že podle návrhu OK postupovat nebudou.

„Návrh Ostravských komunikací nebudeme realizovat. Opticky bychom zúžili cestu, pro řadu řidičů by to mohlo znamenat z pocitu větší bezpečnosti zvýšení rychlosti. Proto budeme prosazovat osazení dvou digitálních ukazatelů rychlosti, z našeho pohledu účelnější a také levnější opatření. Do konce dubna se v daném úseku objeví také zdrsnělé povrchy před přechody v oblasti obchodu a kostela,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.