„Srdce nám krvácí při tomto pohledu," řekl Bedřich Mikulík, který o kácení stromů Deník informoval. V ulici Zdeňka Štěpánka v Porubě se totiž rekonstruuje vodovod a listnaté vzrostlé stromy tomu stojí v cestě. „Je mi jasné, že oprava vodovodního potrubí je nutná, ale nechápu, proč kvůli tomu musí odstranit čtyřicetileté stromy, které měly v průměru až osmdesát centimetrů. To je podle mě v dnešní době největší zločin," podotkl autorizovaný technik Bedřich Mikulík. Doplnil, že to oznámil na zelené lince.

Povolení úřadu

Kácení dřevin ale podle informací Hany Kremerové z porubské radnice povolil Úřad městského obvodu Poruba, protože rostly přímo na vedení vodovodu nebo v jeho ochranném pásmu. „Při rekonstrukci by došlo k poškození kořenového systému dřevin, což by narušilo statiku stromů. To by následně vedlo k odumření dřevin, které by se tak mohly stát nebezpečnými. Skácené stromy budou nahrazeny nově vysazenými dřevinami," uvedla Hana Kremerová.

Bedřich Mikulík však namítal, že se tato situace dala vyřešit vodovodní přeložkou. To ale Hana Kremerová z radnice vyvrátila. „Stavba takzvané vodovodní přeložky musí projít územním a stavebním řízením. Nové vedení v jiném místě vyžaduje územní rozhodnutí o umístění stavby. To může být vydáno tehdy, pokud záměr stavby splňuje podmínky stavebního zákona. Následně je možné vést stavební řízení, jehož výsledkem je stavební povolení ke stavbě vodovodní přeložky. Celý tento proces trvá přibližně půl roku, jelikož obě řízení jsou vzhledem k velkému počtu účastníku řízení vedena formou veřejné vyhlášky. To znamená, že obě řízení musí být zveřejněna na úřední desce," doplnila Hana Kremerová s tím, že rozhodnutí a následná povolení k uvedené stavbě vydává Útvar hlavního architekta a stavebního řádu a Odbor ochrany životního prostředí Magistrátu města Ostravy.

Kácení se přesto nelíbí ani dalšímu obyvateli ulice Jiřímu Štefkovi. „Je to hrozná škoda, že je vykáceli," dodal muž.

V ulici Zdeňka Štěpánka v Porubě se v těchto dnech rekonstruuje vodovod, v místě prací mu však stály čtyřicetileté stromy. Včera ráno je proto technici pokáceli.