Když se před rokem veřejně projednával projekt na výstavbu moderní výcvikové základny pro hasiče a policisty v bývalém areálu kasáren v Hranečníku, zvedla se mezi obyvateli Radvanic a Bartovic vlna nevole.

V komplexu měl totiž být i simulátor zakládání a hašení požárů v reálných podmínkách. Lidem, kteří v průmyslem zatěžovaném obvodu žijí, se myšlenka dalšího zdroje škodlivin v ovzduší pranic nelíbila. Přestože z vědeckých podkladů vyplývá, že požární cvičiště by v dané lokalitě životní prostředí nezhoršilo, radní jim dali za pravdu.

Areál se revitalizuje

Výcviková základna je zrealizovaná zhruba z poloviny. Je dokončeno zázemí pro správu areálu a zázemí pro krajské hasiče. Do 30. června by měl být dokončen objekt, který bude sloužit jako sklad humanitární pomoci a základna pro hasiče a policisty. Zhruba ve stejném termínu má být také dokončena projektová dokumentace pro zbytek areálu, včetně infrastruktury.

„Situace je taková, že se objekt přestavuje postupně podle toho, jak na to jsou zrovna peníze. Na budovy, které potřebují přestavět, finance jsou, zatímco na nově postavená zařízení a výcvikové polygony financování zajištěno ještě není," řekl Deníku zástupce ředitele moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček s tím, že infrastruktura zhruba ve výši sta milionů korun se bude hradit z meziresortních fondů ministerstva financí a ministerstva životního prostředí.

Simulátoru požárů se nevzdají

„Měli jsme přislíbeny peníze z ministerstva vnitra, protože do areálu měla být přemístěna jednotka státní policie z Frýdku-Místku, jejíž základna je nevyhovující. Bohužel nám ministr nakonec oznámil, že peníze nejsou," dodal Vlček.

Během příštího roku by se tedy měl ještě zrekonstruovat objekt pro městskou policii a její zásahovou jednotku.

Nakonec se upustilo i od cvičiště požárů, které obyvatelům tak leželo v žaludku. „Je to skvělá zpráva, že se nám podařilo takto uspět. Stále tady sice máme jiné zdroje znečištění, ale to je historická záležitost, kterou jen tak změnit nelze. Proto jsme rádi i za toto vítězství," okomentovala situaci starostka Radvanic a Bartovic Šárka Tekielová.

Krajští hasiči se ale simulátoru požárů nevzdají. „Budeme se poohlížet po jiném areálu v oblasti, která není tak průmyslově zatížená, protože trenažér je z hlediska výcviku hasičů nutný a potřebný. Jednotky tak totiž získají zkušenosti v reálných podmínkách," uzavřel zástupce ředitele krajských hasičů.