Nově se v průběhu srpna ucházelo o zaměstnání 1627 osob, což je o 248 méně než v červenci. Mezi nimi byli nejvíce zastoupeni bývalí zaměstnanci, kteří byli uvolněni nebo odešli z pracovních pozic nevyžadujících žádnou kvalifikaci. Mezi kvalifikovanými uchazeči byly nejvíce zastoupeny profese prodavačů, pracovníků ve službách, obsluha strojů a zařízení, administrativní pracovníci, nástrojáři, obsluha vysokozdvižných vozíků, číšníci a servírky a úředníci.

„V největším počtu se přišli v průběhu srpna zaevidovat bývalí zaměstnanci z maloobchodu a velkoobchodu, veřejné správy, z oblasti vzdělávání a z výroby kovových konstrukcí," uvedla ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová.

Ta také dodala, že pozitivně lze hodnotit srpnové navýšení počtu volných pracovních míst o 258. Koncem srpna tak měli uchazeči o zaměstnání v Ostravě k dispozici celkem 4692 míst, což je druhý nejvyšší počet v tomto roce.

Z povolání, u kterých zaměstnavatelům postačuje základní vzdělání, bylo nejvíce volných míst pro svářeče, montážní dělníky elektrických a elektronických zařízení a pracovníky ostrahy a bezpečnostních agentur.

„Pro osoby s úplným středním odborným vzděláním s maturitou jsme registrovali nejvíce volných míst pro obchodní zástupce, policisty, pracovníky pro zadávání dat, operátory telefonních panelů, finanční poradce a administrativní pracovníky," doplnila Yvona Jungová s tím, že v případě vysokoškoláků je poptávka tradičně po zubních lékařích, programátorech počítačových aplikací a specialistech v oblasti průmyslového inženýrství.