„Před pěti lety bylo v Ostravě zhruba 3,2 tisícovky organizovaných zahrádkářů a 66 základních organizací Českého zahrádkářského svazu (ČZS). V současnosti je těch organizací už jen 62 a počet organizovaných zahrádkářů se snížil na tři tisíce," uvedl předseda územního svazu v Ostravě Zdeněk Novotný s tím, že celkově se však počty lidí, kteří se věnují zahradničení, určitě nesnižují.

Likvidace vratimovských kalů?  Uvěříme, až zmizí, říkají místní.
Likvidace vratimovských kalů? Uvěříme, až zmizí, říkají místní

O tom, že celkově zájemců o zahradničení spíše přibývá, svědčí podle něj i dotazy lidí, kteří se ptají na volné pozemky. „Podle místa, kde by chtěli začít zahradničit, jim dávám kontakty na předsedy základních organizací. Cena za pronájem 400 metrů čtverečních zahrádky se v Ostravě pohybuje kolem 4,5 tisíce ročně. Může se ale samozřejmě místo od místa lišit," dodal Zdeněk Novotný.

VRACÍ SE RAJČATA, ZELÍ I JAHODY

Počty příznivců rekreačního využívání zahrádek, kdy lidé místo obdělávání záhonků a pěstování zeleniny spíše grilovali, v posledních letech podle zahrádkářů stagnují. Stále více lidí zjišťuje, že jim dělá radost, když si sami dokážou něco vypěstovat. Pak své výpěstky ochutnají a zjistí, že jejich česnek chutná daleko lépe než dovozy z Asie.

Ilustrační foto
Ořechy? Ty budou letos nad zlato, soudí předsedkyně zahrádkářů v Ostravě

„Typickým příkladem, že zelenina vypěstovaná na zahrádce chutná lépe než ta ze supermarketu, jsou určitě rajčata. Lidé se vracejí i k jahodám či zelí," upozorňuje Václav Kolek, předseda územního sdružení ČZS ve Frýdku-Místku.

V rámci tohoto sdružení působí 2,7 tisícovky zahrádkářů, v samotném Frýdku-Místku jich je zhruba devět set. „Daří se nám i práce s nastupující generací. Naši školáci jsou úspěšní v řadě soutěží a věříme, že to je cesta, jak omladit naši členskou základnu, která má věkový průměr přes 70 let. Už teď ve středu 17. května se uskuteční soutěž mladých zahrádkářů v 5. základní škole ve Frýdku-Místku," doplnil Václav Kolek.

Předseda základní organizace výškovických zahrádkářů Ivan Kauzlarič přidal další zajímavý postřeh. Podle něj mezi zahrádkáři přibývají i úzce specializované skupiny, které patří pod zahrádkáře. „Myslím tím třeba trávníkáře, pejskaře či další," dodal Ivan Kauzlarič.

Ilustrační foto.
Regionální potraviny vs. vitaminy z dovozu. Ideální probiotikum je kysané zelí