„Včerejším dnem pro nás skončila možnost koaliční dohody s ČSSD. Strana nás nepřesvědčila, že svou avizovanou sebereflexi myslí vážně. Zejména neprovedla žádné personální změny, které by přinesly očištění strany od osob spojených s korupčními kauzami v Ostravě," uvedl Tomáš Macura ve čtvrtek pro média.

Podle něj ČSSD není důvěryhodným partnerem pro naplnění hlavních programových priorit hnutí, mezi které především patří boj proti korupci a transparentní nakládání s veřejnými prostředky.

ČSSD: Kandidátky nezměníme

Lídr sociálních demokratů a kandidát na post primátora Lumír Palyza pro Deník k situaci uvedl, že je nepřijatelné nechat si diktovat změny na vlastní kandidátce.

„S panem Macurou jsme se potkali, abychom řešili povolební tématiku. Bylo nám naznačeno, že bychom měli jako strana zvážit možnosti sebereflexe, tedy změny na kandidátce. To jsme ale na zasedání klubu zamítli. Stanovisko jsme samozřejmě hnutí ANO oznámili," uvedl Lumír Palyza. Doplnil, že i nadále bude vyjednávací tým ČSSD pokračovat v dalších debatách. „První a druhé kolo jednání jsme uzavřeli. Další vyjednávání ale budou následovat."

Ostravak?

Tomáš Macura dodal, že jedinou možnou alternativou pro hnutí ANO je nyní spojení s hnutím Ostravak a s některou z dalších demokratických stran. „Z tohoto důvodu máme předběžnou dohodu o čtyřkoalici mezi hnutím ANO, Ostravakem, KDU-ČSL a ODS. Na této dohodě budeme dále pracovat," doplnil Macura.

Toto složení koalice ale odmítl lídr Ostravaka Lukáš Semerák. „Nesouhlasíme s tím, aby v koalici byla ODS, ta je pro nás nejrizikovější a je zároveň největším problémem. Optimální by bylo, kdyby se přesunula do opozice za ČSSD. V každém případě v tuto chvíli jsme naše vyjednávání nijak neomezili, pokračujeme v diskuzi se všemi stranami. Po tom, co se spojilo hnutí ANO s komunisty v Havířově je jasné, že o ideologii nejde," řekl Deníku Lukáš Semerák.

Tomáš Macura se hned po volbách také vymezil proti KSČM: „Nevylučujeme z koaličního vyjednávání nikoho kromě komunistů," uvedl - více zde: Koalice s komunisty? Až poslední varianta