Velké problémy budou mít i moravskoslezští motoristé, kteří co do liknavosti patří k nejhorším. Nový průkaz si zatím v našem kraji nevyřídilo na pětapadesát tisíc lidí. Hůře jsou na tom jen Středočeský kraj a Praha. V celé České republice je nezbytné vyměnit více než 450 tisíc řidičských průkazů.

Mnozí návštěvu úřadu odkládají na poslední chvíli, jiní ani netuší, že se jich výměna týká. Další spoléhají na to, že vláda termín výměny řidičských průkazů prodlouží. Ministr dopravy Vít Bárta něco takového ale odmítl.

V moravskoslezském regionu je nejdramatičtější situace v Ostravě, kde by na úřad mělo ještě zavítat téměř třináct tisíc řidičů. Již nyní je jisté, že všichni termín nestihnou. „Při současném vývoji zájmu o výměnu, ale i kapacitním možnostem Odboru dopravně správních činností není již reálná možnost stihnout vyměnit všechny řidičských průkazů do konce roku 2010,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Nic na tom nemůže změnit ani plánované rozšíření úředních hodin během některé z prosincových sobot.

Máte stále ještě řidičský průkaz, jehož platnost na konci roku skončí?HLASUJTE V ANKETĚ VPRAVO NAHOŘE!

O napodobení plzeňského experimentu, kdy tamní magistrát poslal úředníky mezi návštěvníky hypermarketu, ostravská radnice neuvažuje. „Počin plzeňského magistrátu, který sbíral žádosti v nákupním centru, neplánujeme. Má totiž vedle celkem populárního zájmu ze strany občanů i svá negativa. To znamená, že každá žádost musí být zpracovávána tak, že po přijetí, teprve na pracovišti obce s rozšířenou působností, zjistí příslušný úředník, zda údaje v žádosti odpovídají záznamům v registru řidičů. V případě, že tomu tak není, zahajuje správní orgán standardní řízení o žádosti, které celý proces prodlouží,“ vysvětlila Vojkovská.

I přes očekávaný nápor se zatím dá frontám vyhnout. „Šla jsme tam po jedenácté hodině. Vše jsem měla vyřízeno za patnáct minut. Velmi příjemně mě to překvapilo,“ uvedla Hana Divišová, která však přiznala, že výměnu řidičského průkazu odkládala více než rok. „Samozřejmě jsem věděla, že si průkaz musím vyměnit. Ale stále jsem měla pocit, že je dostatek času. Rozhoupala jsem se až během jízdy tramvají, kdy jsem si z nudy přečetla leták o výměně. Bylo tam napsané, co všechno si mám s sebou vzít. A tak jsem to udělala. I když mi ještě měsíc trvalo, než jsem si nechala udělat fotku,“ řekla Divišová.

Co se týče úředních dnů, nejhorší bývají pondělky. „Záleží skutečně na dnech v týdnu. Pondělky jsou enormně vytížené, kdy jen na přepážkách řidičů máme na příjmu i výdeji za den až osm set lidí. Ostatní dny v týdnu jsou již daleko klidnější. Čekací doba mnohdy nepřesáhne patnáct až dvacet minut. Extrémní bývá i doba polední, kdy si spousta občanů odskočí z práce vyřídit si své záležitosti. Bohužel, přesto, že máme otevřeno i po tuto dobu, není možné čas od času nápor zvládnout už proto, že úředníci taky mají nárok na zákonnou přestávku na jídlo a oddech a přepážky jedou v omezeném režimu,“ dodala Vojkovská.

Kdo výměnu do konce letošního roku nestihne, bude mít problémy. „Jestliže řidič nedodrží nejzazší termín stanovené lhůty pro výměnu řidičského průkazu, pozbude stávající řidičský průkaz platnost,“ varuje na svých stránkách ministerstvo dopravy s tím, že s takovým průkazem nelze řídit motorové vozidlo. Přistiženým hříšníkům může policie uložit pokutu od 1500 do 2500 korun.

Motoristé si nový doklad budou moci vyřídit i po Novém roce. Než tak ale učiní, nesmí řídit žádná vozidla.

>> GLOSA AUTORA

Řidičákové otálení aneb Štamprle pro celý stůl

Není tak dávno, co Česká republika zažila hysterii s povinnou výměnou občanských průkaz. Mnozí, jak je u nás zvykem, nechali vše na poslední chvíli. A teď jsme znovu v podobné situaci. Tentokrát jsou ve hře řidičské průkazy. Mluví se o nich od roku 2008. Desetitisíce motoristů jsou ale stále v klidu, a to i přesto, že pokud výměnu nestihnou, nesmí v novém roce na silnici, jinak jim hrozí nemalá pokuta. Část řidičů žije i přes varování ministra dopravy v naději, že vláda nakonec termín výměny prodlouží. Má ale smysl být takto velkorysý? Můj kolega, který chodí pravidelně do hospůdky na karty, v tom má jasno. Jeden z jeho spoluhráčů míval problémy s dochvilností. Ostatní kvůli němu termín karetních dýchánků několikrát posunuli. Vstřícné řešení se ale pokaždé minulo účinkem. Dotyčný pod dojmem dostatečné časové rezervy přicházel na poslední chvíli, a nakonec opět začal nabírat zpoždění. Prosby ani domluvy nepomáhaly. A tak nezbylo nic jiného, než sáhnout k radikálnějšímu řešení – za pozdní příchod štamprle pro celý stůl. A najednou to šlo. Místní štamgasti si nyní podle něj mohou seřizovat hodinky.