Lukáši Hýblovi z Prostějova bylo sedm let, když s kamarády našel kanystr s hořlavinou. A ta explodovala… Popáleniny na 80 procentech těla. Šance na přežití nulová. Medicínské učebnice uvádějí, že u dítěte je kritických dvacet procent. Lukáš neuvěřitelně bojoval.

A s ním i jeho statečná maminka, všichni blízcí a hlavně lékaři Popáleninového centra ve Fakultní nemocnici v Ostravě, jimž se podařil zákrok, který v české medicíně nemá zřejmě srovnání. Lukáš díky lékařům překonal první fázi popáleninového traumatu, přijal transplantovanou umělou kůži. Zachránili mu život.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé s roztroušenou sklerózou „běhají" svůj maraton den co den

Benefiční koncerty Srdcem talentů Katolický dům ve Staré Bělé: 18. března, 14 hodin. Praha: 25. března, 14 hodin. Brno: 1. dubna, 14 hodin. Vystoupí: Zelenáči, Marod, Hot Dog Band, Tony Joch a přátelé, Dřeváci, Past a další.

„K transplantaci jsme nemohli použít jeho vlastní kůži, bylo nutné použít dermální náhradu Integra," říká primářka Popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava MUDr. Zdenka Němečková Crkvenjaš. „Proces transplantace kůže a léčba popálenin u něj trvaly zhruba půl roku. I přes různá úskalí a septické stavy, které překonal, vše nakonec zvládl," popisuje primářka.

„Je to zázrak. A Lukáš je obrovský bojovník. Po úraze mu nedávali šanci chodit, zapojit se do běžného života. Ruce sice nemá moc dobře pohyblivé, nicméně je schopen psát na počítači," říká neuvěřitelně pozitivní Lukášova maminka Jana, která věří, že až syn dostuduje, uplatní se třeba v nějaké cestovní kanceláři.

„Netušíme, co bude nakonec dělat. Kromě téměř nefunkčních rukou má i další omezení je zvýšeně unavitelný, nemá výdrž, vadí mu vydýchaný vzduch a uzavřené prostory. Vybojoval ale bitvu života. Tak tohle určitě zvládne také," konstatuje paní Jana.

ČTĚTE TAKÉ: S nevidomým Jakubem v rušných ulicích Ostravy. S bílou holí a s věrnou Colette

Osud ale rodinu nenechal na pokoji. Dva roky po nehodě se Lukášovi zhroutil svět znovu. Nešťastnou náhodou po úraze elektrickým proudem zemřel jeho starší bratr Tomáš.

„Byl to jeho vzor, obdivoval ho, jak všechno zvládá a umí. Dodnes mu Tomáš strašně chybí," vypráví s obdivuhodným klidem v hlase a vyrovnaností Jana Hýblová.

Maminka je Lukášovi stále k ruce. Ve škole funguje jako jeho asistentka, píše mu zápisy z jednotlivých předmětů. „Když se o syna starám 24 hodin, tak s ním chodím i do školy. Zvládl přechod na střední školu, která je podle psychologů pro děti s handicapem daleko těžší než pro ty zdravé. I tady si našel hned kamarády a kamarádky. Spolužáci ho přijali bez předsudků," vypráví paní Jana.

V průběhu dalších let však lékaři opětovně museli použít umělou kůži Integru, a to v rekonstrukční chirurgii, kdy řešili různé jizvy, které ho táhly v oblasti krku a ramen. „Lukáš si k nám vždy o prázdninách přišel lehnout, abychom mohli provést nějaký nový výkon. Naposledy jsme mu úspěšně zrekonstruovali oblast horního rtu a nosu a chystáme další zákroky," popisuje MUDr. Němečková Crkvenjaš.

ČTĚTE TAKÉ: „Nemluvícím" pacientům pomáhá nápad sestřičky 

„Lukáš je neuvěřitelně statečný. Nechce užívat ani léky proti bolesti… Po každém zákroku ho musejí doslova nutit," popisuje Lukáškova maminka.

Dá se však předpokládat, že do ostravské fakultní nemocnice bude ještě léta jezdit nejen na chirurgické rekonstrukce, ale i na laserovou léčbu jizev. „Tu u dětí provádíme zdarma, dospělí si tyto zákroky musejí hradit sami. To v brzké době čeká i Lukáše, kterému je nyní sedmnáct let," konstatuje MUDr. Němečková Crkvenjaš s nadějí, že v tomto směru bude mladému muži nápomocen výtěžek ze série tří megakoncertů s názvem Srdcem talentů. Za nimi stojí frontman ostravské kapely Marod René Racek Matlášek.

„V minulosti jsme jako kapela dělali benefiční koncerty. Šli jsme se zeptat na popáleninové centrum. Samotný finanční příspěvek nechtěli, ale primářka i vrchní sestra na náš dotaz, koho konkrétního by nám tedy doporučovali podpořit, souhlasně řekly: Lukáš," říká René Matlášek, který se organizace benefičních koncertů ujal.

Představí se nejlepší amatérské kapely a písničkáři, kteří se úspěšně umístili v loňské soutěži Talent Country rádia. Kapely zahrají bez nároku na honorář a záštitu nad koncerty převzal kardinál Dominik Duka.

„Hluboce se skláním před tím, kolik odvahy a vůle dokázali najít Lukáš a jeho maminka. Je pro nás nesmírnou ctí pomoci takovým lidem," dodal René Matlášek.

O Lukášovi vznikl v České televizi také dokument Luka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opravovat silnice, nebo platit řidiče? Kraj řeší dilema

Tajná služba verbovala v Ostravě. Deník byl u toho