Složité a nepříjemné vysvětlování čekalo v pátek ráno na náměstka primátora Martina Štěpánka (ODS). Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) od něj chtěl znát podrobnosti ke dva měsíce utajované události, kterou nyní odhalil Deník.

Štěpánka chytili v polovině ledna policisté opilého za volantem. Nadýchal podle nejnovějších informací dokonce 1,94 promile a spáchal tak trestný čin.

Související: Náměstek bez řidičáku na koberečku u primátora

„Doporučil jsem Martinu Štěpánkovi, aby se vzdal funkce náměstka primátora a člena rady města,“ řekl po schůzce primátor Macura.

Štěpánek mu sdělil podrobnosti celého případu, sám ale zatím rezignovat odmítl. Prý už byl potrestán tím, že přišel na jeden rok o řidičský průkaz a zaplatil pokutu 40 tisíc korun.

„V pondělí budeme tuto věc dále řešit na poradě vedení města. Osobně stojím za tím, že by měl odstoupit, protože spáchal trestný čin. Na politiky musí být kladeny vyšší morální měřítka. Kdyby se tato věc stala mně, rezignoval bych hned druhý den,“ konstatoval ještě Tomáš Macura.

Martin Štěpánek už v pátek Deníku nezvedal telefon. Chtěli jsme znát přitom odpověď nejen na otázku týkající se jeho případné rezignace, ale i na další nejasnosti v celém případu, které vyplývají z jeho čtvrtečního oficiálního prohlášení.

Politici chtějí vysvětlení

Štěpánkův předchůdce na postu náměstka primátora, sociální demokrat Lumír Palyza, v prvé řadě ocenil „dobrou personální práci kolegů z ODS“ spočívající v tom, že se dva měsíce o kauze nevědělo. „Podařilo se jim to prostě dobře utajit,“ nechal se slyšet.

Zároveň ale Palyzu zarazilo svižné vyřešení Štěpánkovy jízdy pod vlivem. „Atypickým způsobem se podařilo dosáhnout toho, že není popotahován za trestný čin, ale byl postižen jen za přestupek,“ řekl Palyza s tím, že na jedné straně je jasné, že alkohol za volantem nemá co dělat. Na druhé je mu svým způsobem Štěpánka i líto. „Musí to být pro něj osobně velmi nepříjemné,“ podotkl Palyza.

Ten se také nechal slyšet, že na politiky jsou kladeny vyšší nároky, než na tuctového občana. „A proto by měl Štěpánek rezignovat na svou funkci a vůbec zvážit své další působení v politice. Chci se z pozice opozičního politika zeptat pana primátora, jak to hodlá řešit. Máme tady evidentní jízdu v podnapilém stavu,“ prohlásil Palyza.

Přečtěte si také: Miliardová investice: Američané postaví v Ostravě továrnu na podvozky

Připomenul pak ještě kauzu někdejšího radního a svého stranického kolegy Libora Grygara. Ten údajně zneužíval nemocenské dávky, byl kvůli tomu vystaven tlaku a rovněž ze svého postu rezignoval. „Zajímá mne, zda bude pan primátor měřit stejným metrem,“ dodal Palyza.

Šéfa hnutí Ostravak a radního pro dopravu Lukáše Semeráka tato kauza rovněž zaskočila. „V pondělí máme pravidelnou poradu vedení města, kde budeme tuto věc určitě probírat a řešit. Osobně mi vadí, že se o celé kauze dozvídám z novin. Spíše bych čekal, že za námi přijde sám a řekne nám vše z očí do očí… Zásadní problém vidím v tom, že Martin Štěpánek má ve svém resortu nejen sport, ale také školství a vzdělávání,“ poznamenal Lukáš Semerák.

Fakta k případu:– Náměstek ostravského primátora pro sport a školství Martin Štěpánek byl podle zjištění Deníku přistižen policií opilý za volantem v sobotu 14. ledna v noci.
– Nadýchal údajně 1,94 promile a spáchal tak trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který hrozí až rok vězení.
– Štěpánek podle svých slov přišel na jeden rok o řidičský průkaz a zaplatil pokutu 40 tisíc korun.
– Celý incident držel pod pokličkou dva měsíce, s celou věcí se rozhodl jít ven až poté, co se o případ začal Deník zajímat.
– Ve svém oficiální vyjádření náměstek primátora uvedl, že šel „jen“ v noci přeparkovat služební auto z nedostatečně osvětleného místa, v jehož okolí mu byl vůz vícekrát vykraden.
– Soudu za tento trestný čin se Štěpánek nakonec vyhnul. Případ skončil tento měsíc podmíněným odložením, což je jeden z možných způsobů takzvaného odklonu v trestním řízení. Rozhoduje o něm státní zástupce.

Odstoupí náměstek Štěpánek a odpoví na otazníky, kterých kolem jeho případu přibývá? Deník bude tuto kauzu nadále sledovat.

Čtěte také: Soud rozdal tresty za přepadení na benzínkách na Ostravsku

Policisté jsou na nohou. Baníkovci míří do Opavy