Do poloviny příštího roku budou na sto padesáti místech ve městě vysazeny tisíce lip, javorů, platanů, dubů a bříz. Celkem to bude na 114 tisíc stromů a přes 320 tisíc keřů. Ostrava spustila v letošním roce projekt ozelenění, který nemá svým rozsahem obdoby ani v jiných městech republiky. V Mariánských Horách kolem lagun, v Polance nad Odrou kolem cyklostezky, v centrálním obvodu, kolem dálnice v Porubě, ve Slezské Ostravě nebo na Jihu a dalších místech by měla být obnovena nebo nově vysázena zeleň. Právě v těchto dnech zahajuje vítězná firma ze Zlína práce. Už od května si její pracovníci připravovali jednotlivé pozemky, zejména je zbavovali náletových dřevin a křídlatky. Ještě během podzimu by zde měli vysázet až šedesát procent dřevin z plánovaného množství.

„Podmínkou je, že všechny lokality musí být na pozemcích města a v souladu s územním plánem," vysvětluje náměstek primátora pro životní prostředí Dalibor Madej, proč se v některých případech může stát, že bude osázena jen část pozemku v dané lokalitě. „Chceme, aby se na ta místa vrátili původní živočichové ptáci, žáby a další," jmenuje Dalibor Madej jeden z výstupů rozsáhlého projektu.

Dalším cílem ozelenění je také snížení prašnosti v ulicích města a oddělení dopravy od obytných zón. Prašnost by podle propočtů mohla klesnout až o 53 tun za rok.

Celkové náklady na projekt přesáhnou 130 milionů korun, město však zaplatí jen necelé čtyři miliony. Na zbytek se podařilo získat dotace. „Podmínkou projektů je také dvouletá péče o vysazenou zeleň. To znamená, že pokud někde strom uschne, firma jej musí nahradit," říká Dalibor Madej. Marie Dvořáková z odboru ekonomického rozvoje města jej doplňuje. „Například máme zmapováno, že na území kolem rybníka v Koblově se vrátili bobři. Pokud nějaké stromy poničí, firma je bude muset znovu vysadit. I takové případy máme smluvně ošetřeny." Následujících deset let pak bude firma zajišťovat ještě takzvanou udržovací péči. Tím však celá akce neskončí. Již nyní leží na Státním fondu životního prostředí další dva „zelené" projekty v objemu téměř 40 milionů korun. Jedním z nich je například rozšíření výukového areálu v Bělském lese.

„Pokud i potom někdo řekne, že Ostrava je černá, tak ho pošlu na psychiatrii, ať se nechá vyšetřit," dodává Dalibor Madej.