Podle Roztočila současné dění v Přednádraží výrazně zhoršuje šanci na záchranu této lokality, která by mohla a měla sloužit k sociálnímu bydlení. „A to zejména proto, že velká část sporů nejde v současné době řešit jinak než soudní cestou," uvedl Roztočil.

Dodal, že za hlavní problém považuje nefunkční kanalizaci, bez níž není možný posun při rekonstrukcích a opravách. „Podle loňského prohlášení majetkového odboru magistrátu města je kanalizace v majetku města Ostravy. Zdá se mi proto logické vyzvat Vás k tomu, aby rada města zvážila možnost zakoupení nemovitostí v ulici Přednádraží," uvedl v dopise Roztočil.

Doplnil, že odkupem nemovitostí by město zabránilo nenávratným škodám, které v lokalitě každý den vznikají. „Město by tak navíc dostalo šanci posílit svou pozici na poli sociální politiky, jelikož v nemovitostech v ulici Přednádraží je 120 bytových jednotek," míní Roztočil.

Primátor dnes řekl, že město se případnému jednání nebrání. „Když dá nabídku, tak město ji samozřejmě projedná. A určitě se může s vedením města sejít," podotkl Kajnar. Zároveň však uvedl, že podle odborných odhadů, které si vedení nechalo zpracovat, byl v minulosti roční příjem z nájemného v Přednádraží zhruba pět milionů korun. „Nedával tam ani korunu, proto jsou ty domy v takovém stavu," řekl Kajnar.

Roztočil v reakci uvedl, že je všeobecně známo, že nájemné v lokalitě bylo v rozmezí od 3500 do 4500 korun, což podle něj dokládají i nájemní smlouvy. „Výjimku tvořily pouze byty, které byly po dohodě se sociálním odborem pronajímány včetně celkového vybavení. Tvrzení pana primátora je velmi mylné. Doufám, že je to způsobeno pouze tím, že dostal špatné informace," uvedl Roztočil.

Problémy v lokalitě Přednádraží trvají dlouho. Média se o ně zajímají od loňského léta. Hlavním spouštěčem problému byla nefunkční kanalizace. Podle majitele patří městu, které však naopak kvůli nejasnému vlastnictví podalo určovací žalobu. Soud zatím nerozhodl.

Z lokality, kde původně žilo asi 200 lidí, už se většina obyvatel odstěhovala, některé rodiny ale stále obývají dům číslo osm. Majitel s lidmi před časem podepsal nové nájemní smlouvy. Nedokázal se však dohodnout se stavebním úřadem, aby dům přestal katastr vést jako takzvanou jinou stavbu, ale vedl ho jako bytový dům. Obyvatele posléze vyzval, aby se vystěhovali. V pondělí mu stavební úřad kvůli možnému zřícení nařídil demolici dalších pěti domů. Soud navíc před několika dny zahájil proti majiteli domů exekuci. Rozhodl tak na návrh Ostravských vodáren a kanalizací, kterým Roztočilova společnost – Domy Přednádraží, s.r.o. – dluží několik set tisíc korun. Není vyloučeno, že objekty skončí v dražbě.