Letos v březnu zahájila v moravskoslezské metropoli svou činnost dvě komorní divadla.

Zatímco Divadlo Mír v Ostravě-Vítkovicích se od svého založení dramaturgicky profiluje jako scéna bulvární v tom nejlepším slova smyslu, Divadlo improvizace Odvaz je prvním kamenným improvizačním divadlem v České republice, které sídlí v prostorách Bulharského kulturně osvětového klubu.

Jak se oběma malým tělesům podařil vstup do uměleckého života města?

Tajemná Indonésie - výstava ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích.
VIDEO: Tajemná Indonésie v Ostravě láká na unikátní exotické artefakty

SVĚTOVÁ PREMIÉRA

„Myslím si, že můžeme být spokojeni s naším rozjezdem. Uvedli jsme zatím tři inscenace lechtivou komedii současného francouzského komika a dramatika Sébastiena Thiéryho s názvem Dva úplně nazí muži, která bývá zpravidla vyprodaná, což při kapacitě 330 míst v našem sále je potěšitelné," uvedl majitel Divadla Mír a jeho principál v jedné osobě, herec Albert Čuba.

V Divadle Mír se uskutečnila také světová premiéra komedie Drahoušku, to chce drink! za účasti jejího autora, britského dramatika Lionela Goldsteina. „A také zatím naše třetí hra v repertoáru Yasminy Rezy Bůh masakru dopadla také velmi dobře, takže se těšíme na novou sezonu, v níž chceme uvést tři až pět dalších inscenací," dodal Albert Čuba.

Albert Čuba uvěřil před časem svému podnikatelskému projektu, dal dohromady rodinné úspory v hodnotě téměř tří milionů korun, upravil budovu na divadelní scénu, která v současné době uvádí měsíčně čtyři až pět představení. A v jednání jsou i potenciální mecenáši umění.

Aneta Langerová.
Štěrkovna Open Music hlásí: Limetal, Langerová, Dyk, Pospíšil a další

IMPROVIZACE

Improvizace je hlavní doménou Divadla Odvaz, které vzniklo rovněž v březnu v Ostravě.

„Vzhledem k tomu, že už máme řadu let své publikum, s nímž jsme se setkávali na různých místech, často i pod širým nebem, tak nyní jsou naše představení na devadesát procent zaplněná. Hlediště má kapacitu pětadevadesáti míst. A když k tomu připočteme ještě vzdělávací aktivity, můžeme být prozatím spokojeni," řekl Deníku Vladimír Kos, zakladatel Divadla improvizace Odvaz. Věří, že v budoucnu by mohlo divadlo dostat nějaké dotace.

Tak vida, v Ostravě mohou existovat dvě malá divadla, která mají i své publikum, což je příjemné zjištění v době, která mnohdy menšinové kultuře není nijak zvlášť příznivě nakloněna.

Zlata Holušová v ostravské redakci Deníku.
ON-LINE rozhovor se Zlatou Holušovou o Colours of Ostrava 2017