Jak jsou na tom nyní drobní podnikatelé ve městě? Jako hrozba se jim zpočátku jevilo Forum Nová Karolina, které vzniklo v blízkosti historického centra. Většina oslovených živnostníků má ale práce stále dost a na nouzi o klienty si nestěžují.

„Stále jsou lidé, kteří si nechají opravit deštník. Měsíčně jich je asi sto. Je fakt, že se postupně vytrácejí, ale jsou," uvedla zaměstnankyně opravny v Horní ulici v Ostravě-Hrabůvce, kde si lidé mohou nechat spravit i obuv, kabelky či oděvy.

Opravou obuvi se živí také Martin Gnebus.

„O zákazníky teď není nouze. Mám svou klientelu, občas se objeví někdo nový, ale hlavně ke mně chodí stálí zákazníci. Navíc začalo jaro a s ním i sezona," prozradil ostravský obuvník, který si přivydělává výrobou klíčů, a dodal, že obavy o svou profesi má kvůli vylidňování centra a elektronickým pokladnám.


Pro zvětšení na obrázek klikněte.

Konkurenti z obchodních center

Díky stálým zákazníkům podle slov majitele funguje také Hospůdka U Köhlera v centru Ostravy. „Přežíváme hlavně ze stálých, je jich zhruba šedesát procent," řekl majitel hospody a dodal, že živnostníky ničí hlavně obchodní centra. „Stáhli kšeft z města na Karolinu a nikoho nezajímá, že odrovnají drobné živnostníky," doplnil.

S tím nesouhlasí majitelka prodejny s látkami v ulici Čs. legií. „Karolina nás neohrožuje. V malých obchůdcích v centru mají majitelé úplně jiný vztah k zákazníkovi," vysvětlila majitelka Radka Musilová.

„V obchodních centrech vám nikdo neporadí. Malé kamenné obchůdky jsou navíc popředu, co se týká modelů a vzorů, a snaží se také o větší kvalitu než nadnárodní firmy."

Podle ní se dnes látky prodávají mnohem více. „Dokonce nám zákazníci přibývají. Lidé zjišťují, že v nákupních centech je vše z jednoho sudu, a pokud chtějí něco kvalitnějšího, musí si dost připlatit, a tak začínají více nakupovat látky," všimla si majitelka prodejny.

Na okraji města

A jak je na tom okraj města? To, že ani vzdálenost od centra není pro podnikání handicap, potvrdil živnostník Ladislav Šustek z Nové Bělé. „Dílnu máme asi 22 let. Za tu dobu jsme získali spoustu stálých zákazníků, ti nás doporučují dalším, a tak to jde. Neudělá to z nás milionáře, ale zájem o naše služby je," uvedl jeden z majitelů autoopravny v Ječmínkově ulici, který před třemi lety otevřel v Nové Bělé i Mléčný bar.

„S cukrárnou to je jiná. Postupem času jsme zjistili, že bez reklamy to dnes opravdu nejde. Dva roky to byla opravdu bída a mnohokrát jsme zvažovali, že ji zavřeme, ale poslední dobou se to zlepšuje," prozradil majitel s tím, že ve vzdálenosti problém nevidí: „Spousta lidí k nám jezdí autem a v létě zase na kole." V posledních dnech jim pomohl pořad Prostřeno. „Točily se tady nějaké záběry, což sem přilákalo spoustu lidí," vysvětlil živnostník Šustek.

Markéta Jarmarová