Dvě samice tohoto hlodavce, jehož domovinou je Jižní Amerika, se zabydlují ve společné expozici s jihoamerickými ptáky kondory havranovitými a karančem jižním. Ostravská zoo získala dvě mladé samice ze Zoo Praha. Do budoucna zoo plánuje založení chovné skupiny.

V Jižní Americe žijí dva druhy mar. Mara stepní je v zoologických zahradách poměrně často chovaným zástupcem jihoamerické fauny. Dosahuje velikosti okolo 70 centimetrů a hmotnosti devět až 16 kilogramů. Druhou marou je mara slaništní (nazývaná dříve také mara zakrslá). Ta je menší její tělo je dlouhé do 50 centimetrů a váží okolo 2,5 kilogramu. Ačkoli mary svým vzhledem připomínají zajíce, jedná se o zástupce hlodavců příbuzné morčatům. Mají poměrně hustou, jemnou a přiléhavou srst. Jsou štíhlé a mají dlouhé nohy, přičemž zadní jsou výrazně delší než přední. Chodidla na nohou jsou osrstěná a místo drápků mají drobná kopýtka. V případě nebezpečí dokáží velmi rychle utíkat, mohou dokonce skákat do vzdálenosti až dvou metrů.