„Loni si přišlo zacvičit 80 lidí, letošní počet účastníků byl rekordní," uvedla po skončení akce organizátorka Naďa Nováková z pacientské organizace Roska Ostrava.

MaRS upozorňuje nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům s roztroušenou sklerózou (RS) prospívá. Letos také vyzdvihnul důležitost zdravého životního stylu. MaRS se konal po celé republice, kromě Ostravy se zúčastnili lidé z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Teplic, Jihlavy, Karlových Varů a dalších měst.

Ze zahraničí cvičily týmy ze slovenských Piešťan, francouzského Rennes a švýcarského Valens. Organizátorem celorepublikové akce je Nadační fond Impuls. Roska Ostrava je nestátní nezisková organizace, je regionální organizací Unie ROSKA v ČR. V roce 2012 oslavila 25. výročí existence. Veškerá činnost organizace je věnována lidem s roztroušenou sklerózou mozkomíšní.

O roztroušené skleróze Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 9 tisíc lidí postižených touto nemocí.

Na celém světě RS trpí 2,5 miliónů nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 17 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D.

Nadační fond Impuls vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v ČR. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s roztroušenou sklerózou.