V některých obchodech ale cena čtvrtky másla začínala až nad 60 korunami.

Ještě počátkem prázdnin, kdy zákazníci v obchodech zaznamenali zdražení másla, se máslo dalo sehnat i pod 40 korun za 250gramové balení.

Předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček jako důvody, proč k současnému nárůstu ceny másla došlo, uvádí pokles výroby mléka a hlavně meziroční zvýšení jeho ceny o 41 procent.

Přibližně hodinová připomínka 75. výročí čtyř transportů ostravských Židů do koncentračních táborů se uskutečnila v pondělí u památníku obětí před hlavním nádražím.
Ostrava si pietním aktem připomněla transporty Židů

„To se už muselo zákonitě projevit i v cenách másla. Vliv na vyšší cenu másla má i to, že se z mléka vyrábí letos více jiných hodnotových, zejména pak sýrů a tvarohů, fermentovaných výrobků a dalších výrobků, které v sobě také vážou mléčný tuk,“ odpověděl Jiří Kopáček.

Ve střednědobém horizontu lze podle něj očekávat, že dojde opět k uklidnění trhu, určitému snížení spotřebitelské poptávky i ke snížení cen másla. „Krátkodobě by to mohlo být na začátku podzimu, pak opět začne sezona zvýšené předvánoční poptávky, která opět vyžene cenu másla na vyšší hladiny. V prosinci by opět mohlo přijít zklidnění,“ upřesnil Jiří Kopáček s tím, že reálná cena másla by neměla nikdy spadnout pod zhruba 43 až 44 korun za čtvrtku másla.

LIDÉ NAKUPUJÍ MÁSLA MÉNĚ, NAPOVÍDÁ ANKETA

V anketě na webu Deníku 80 procent z celkem 396 hlasujících uvedlo, že kvůli vysoké ceně omezují nákupy másla.

Jarmila Ludvíková z Háje ve Slezsku řekla, že když to jde, nahradí máslo margarínem.

„Třeba sladké knedlíky se ale ramou polít nedají, totéž platí pro krupici. Docela se bavím, když v televizi, rádiu i novinách vždycky mluví odborníci, jak je co zdravé, či naopak škodlivé. Pamatuji na dobu, kdy se říkalo, že máslo máme jíst co nejméně, že margaríny jsou pro tělo lepší. Teď se to změnilo. Asi nebude náhoda, že se teď říká, jak je máslo zdravé, a na potvoru je teď tak drahé,“ dodala s nadhledem důchodkyně.

Ilustrační foto
ANKETA DENÍKU: Omezujete nákupy másla?