TÉMA DENÍKU

Mluvčí Městské nemocnice Ostrava Jiří Maléř tvrdí, že v tomto zdravotnickém zařízení jsou i na extrémně obézní pacienty připraveni.

„Téměř všechny nemocniční postele unesou i dvousetkilogramového pacienta. Stejné je to i s operačními stoly a křesly,“ tvrdí Maléř s tím, že pokud by lékařskou péči v městské nemocnici potřeboval pacient s vyšší hmotností než dva metráky, řešili by problém individuálně. „Ani v těchto extrémních situacích bychom však pacienta neodmítli,“ prohlásil Maléř.

Také mluvčí Vítkovické nemocnice, která patří do zdravotnické skupiny Agel, Hana Szotkowská řekla, že nemocnice holdingu se uzpůsobují celospolečenskému trendu tedy rostoucímu počtu lidí, kteří mají problém s obezitou.

S pacientkou vážící 250 kilogramů pomáhali hasiči

„Naše sály postupně vybavujeme operačními stoly, na kterých mohou lékaři operovat pacienta s váhou až do 350 kilogramů. Je ale nutné podotknout, že tyto speciální operační stoly jsou oproti těm klasickým dražší řádově až o jeden milion korun. Kromě toho pořizujeme na jednotlivá lůžková oddělení našich nemocnic také speciální postele s nosností do 130, 150, 170 a dokonce i s nosností nad 170 kilogramů,“ uvedla Szotkowská.

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný tvrdí, že jejich operační stoly a nemocniční postele zvládnou i pacienty s hmotností okolo dvou set kilogramů.

„Jsme vybaveni i speciálními zvedáky, které umožňují personálu s tak těžkým pacientem manipulovat. V případě, kdy by se u nás léčil pacient s hmotností přesahující dvě stovky kilogramů, budeme záležitost řešit individuálně,“ konstatoval Oborný.

Připomíná nedávný případ pacientky, která vážila okolo 250 kilogramů. „Při transportu do léčebny dlouhodobě nemocných jsme spolupracovali i s hasiči,“ vzpomíná tiskový mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Obezita znamená výrazné zdravotní riziko

Primář chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice Pavol Holeczy upozornil, že kromě sociálních a společenských omezení, představuje obezita výrazné zdravotní riziko.

„Málokdo si uvědomuje, že obézní lidé mají v padesáti letech téměř čtyřikrát vyšší relativní riziko smrti než stejně staří lidé s normální hmotností. Obezita prokazatelně zkracuje život a snižuje jeho kvalitu, po kouření je druhou nejčastější příčinou úmrtí,“ varuje lékař s tím, že nadváha a především vyšší stupně obezity stojí na začátku cévních onemocnění, vysokého krevního tlaku nebo diabetu II. typu.

Obezita také mnohdy vede k nezvratitelnému onemocnění ledvin a jater, poškození pohybového aparátu, k poruchám zraku a dalším obtížím, které jsou jen těžko léčitelné a za cenu velkých nákladů ze strany zdravotních pojišťoven.

Fakultní nemocnice na hubnutí nabízí balonek i gastrický bypass

Co bych snědl, abych zhubl? Pacienti ostravské fakultní nemocnice na tuto otázku mohou s nadsázkou odpovědět, že intragastrický balonek. V této nemocnici nabízejí i operační řešení.

Aby pacienti s morbidní obezitou zhubli, mohou si v ostravské fakultní nemocnici vybrat z několika metod. Třeba „spolknout“ nejmodernější typ intragastrického balonku, díky kterému pak nepociťují hlad.

Silikonové balonky a botuloxin

„Balonek je volně umístěn v žaludku a opatřen speciálním katetrem, který lze pomocí endoskopu v žaludku uchopit, aby mohla být do balonku kdykoliv doplněna speciální tekutina, která jej vyplňuje,“ popsal specialista interní kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka. Upřesnil, že katetr zároveň plní funkci kotvicího mechanismu, který umožňuje balonek kdykoliv ze žaludku velice jednoduše vytáhnout.

„Doplňovat balonek můžeme po dobu jednoho až dvou let podle potřeby tak, abychom účinek této metody hubnutí stále zvyšovali. Pacient má delší dobu pocit sytosti, přijímá méně potravy a hubne,“ dodal Machytka s tím, že balonek lze doplňovat i injekčně pomocí portu umístěného v podpaží. K léčbě obezity internisté fakultní nemocnice používají i kombinovanou metodu silikonové balonky a aplikace botuloxinu.

Škrtící kroužek

Pacientům, u kterých není naděje, že by výrazně zhubli pomocí konzervativních postupů, provádějí chirurgové ostravské fakultní nemocnice například bandáže nebo tubulizace žaludku. Nabízejí také komplikovanější zákroky v podobě gastrického bypassu.

„Jde o náročný laparoskopický operační výkon, který zmenší žaludek a napojí na něj kličku tenkého střeva. Doporučujeme ho především lidem, kteří trpí extrémní obezitou, kdy se index tělesné hmotnosti pohybuje kolem padesátky,“ uvedl přednosta chirurgické kliniky Jan Dostalík. Dodal, že při tubulizaci žaludku dochází laparoskopicky ke zmenšení žaludku o sedmdesát až pětaosmdesát procent.

„Pacienti pak mají rychlý pocit nasycení, takže jejich porce jídla jsou malé a hmotnost se snižuje,“ vysvětlil přednosta s tím, že pacienti mohou podstoupit také bandáže žaludku. Při nich je na horní část žaludku laparoskopicky implantován regulovatelný škrticí kroužek. „Na rozdíl od tubulizace žaludku a gastrického bypassu jde o úkon vratný, to znamená, že lze bandáž ze žaludku odstranit,“ upřesnil Dostalík.