Představit to nejlepší z českého designu má být od 20. do 22. listopadu úkolem prvního ročníku MeatDesignu v prostorách zrekonstruovaného Dolu Hlubina.

„Půjde o první akci tohoto typu v Ostravě i v Moravskoslezském kraji. Chceme lidem nabídnout kvalitní české produkty. Inspirovat je a ukázat, že se dá sehnat zajímavý i neotřelý nábytek a vyhnout se při tom masovým řetězcům se sériovou výrobou, které většina z nás dobře zná. Chceme zdůraznit i fakt, že nákup českých výrobků je prospěšný pro všechny strany. Vybrali jsme k této akci i nový zajímavý prostor a mnoho designérů bude své věci vystavovat i proto, že jsou na Důl Hlubina sami zvědaví," vysvětlila jedna z hlavních organizátorek akce Karolína Skórková, která s myšlenkou designové výstavy sama přišla.

Designblok jinak

„Vím, že se možná nabízí srovnání s tradičním pražským Designblokem, který se koná také na podzim, ale tuto akci rozhodně nekopírujeme. My se zaměřujeme opravdu na samotný interiér, tedy na nábytek a doplňky. Prezentace nezahrnují módu ani šperky," doplnila Karolína Skórková.

Na akci se představí jednak známé a zavedené firmy s nábytkem, jako je například TON, prezentovat svou tvorbu bude ale třeba i rodinná firma Repper z Opavska.

„Výstavu chceme pojmout stylem u nás v obýváku, takže jednu místnost Provozu Hlubina bychom zařídili jako obývací pokoj, vybavený pouze naším nábytkem. Zaměřujeme se hlavně na výrobu z kvalitního dřevěného masivu. Akci vnímáme jako možnost zviditelnit se i v našem regionu, protože hlavní klientelu máme převážně v Praze, přestože bydlíme u Opavy. Zájemci se s námi mohou na místě domluvit na případné zakázce či si jen prohlídnout naši práci nebo zakoupit jednotlivé kousky určené k prodeji," vysvětlila jednatelka rodinné firmy Radka Repper.

Ilustrace a grafika

Vedle nábytkového designu se návštěvníci budou moci seznámit i s grafickou tvorbou.

„Ve svých ilustracích chci zachytit to, co mám na Ostravě rád, tedy Landek, haldu Emu a industriální prostředí. Nějaký čas jsem v Ostravě žil a líbí se mi, jak se tady snoubí průmyslová historie se současností," řekl ilustrátor, grafik a držitel designové ceny EDIDA v kategorii Talent roku 2014 Michal Bačák, který dekorovaný porcelán bude prezentovat v říjnu na pražském Designbloku. Do výstavy se zapojí i spolek Provoz Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic.

„Na MeatDesignu se spojí krása prostoru Dolu Hlubina se zajímavým designem, který tvůrci přivezou na tuto akci. Sami se chystáme také předvést, co v Provozu umíme, takže se do MeatDesignu zapojíme s našimi dílnami," řekla hlavní dramaturgyně Provozu Hlubina Marta Pilařová.

Designová akce si vyžádala i nemalé finance.

„Jsme první ročník, takže většina sponzorů se k akci stavěla zatím s obavami. Museli jsme investovat částku v řádu statisíců korun. Nicméně věříme, že další ročníky už budou podpořeny více," uzavřela hlavní organizátorka Karolína Skórková.