Potřebují 16 miliard korun, reálných je něco přes pět miliard. Řeč je o evropských penězích na projekty na rozvoj zaměstnanosti, podnikání a životního prostředí. Tuto částku vyčíslilo pět moravskoslezských statutárních měst Ostrava, Havířov, Karviná, Opava a Frýdek-Místek, včetně přidružených obcí.

Spojili se v takzvanou Ostravskou metropolitní oblast, aby zvýšili šanci dostat do regionu více peněz z evropského balíku, který se bude dělit v letech 2014 až 2020. „Dali jsme dohromady jakýsi sumář možných projektů do budoucnosti a z něj vyplynulo, že tyto požadavky jsou zhruba na úrovni 16 miliard," vysvětlil vedoucí odboru ekonomického rozvoje ostravského magistrátu Václav Palička.

Přímo zde

Pro ostravskou oblast je podle jeho slov zatím přislíbeno zhruba 5,3 miliardy korun. A to navíc prostřednictvím programů jednotlivých ministerstev, kde musí investoři na své projekty peníze žádat a také je obhajovat. Vzhledem k tomu, že se obdobných žádostí sejde na ministerstvech obvykle mnohem více, na každého se nedostane.

Proto Palička vidí možnost zlepšení této situace v tom, že by se evropské peníze nerozdělovaly v Praze, ale přímo v jednotlivých regionech. Podle jeho slov je totiž podobných aglomerací v republice celkem sedm. Dohromady požadují částku zhruba ve výši 65 miliard korun. Kolik nakonec zbude na Ostravskou metropolitní oblast, bude podle Paličky známo nejdříve v první čtvrtině příštího roku.