Ostravští zastupitelé na včerejším jednání schválili snížení počtu zástupců města v dozorčích radách městských společností o deset lidí a ve výborech zastupitelstva o čtyři.

Podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) je hlavním důvodem snížení nákladů na tyto funkce.

„Deklarovali jsme už dříve, že chceme optimalizovat a zeštíhlit orgány městských společností a další výbory a komise města," uvedl.

Doplnil, že tento proces bude ještě pokračovat.

„Kromě snižování postů v komisích rady o 38 míst bude součástí další fáze i sloučení některých městských společností, adepty jsou v prvé řadě tři kulturní domy, tedy Dům kultury města Ostravy, Dům kultury Akord a Dům kultury Poklad, kdy máme představu sloučení do jedné městské společnosti se zachováním určité provozní autonomie," vysvětlil Tomáš Macura a podotkl, že sloučeny budou pravděpodobně i společnosti OVANET a OVA!!!CLOUD.net, které se zaměřují na telekomunikační oblast.

Sloučení chce město stihnout ještě v letošním roce.

Opozice je proti

První část zeštíhlování by měla přinést městu úsporu v řádech stovek tisíc korun ročně. Po dokončení celého procesu, včetně slučování městských společností, se bude jednat až o dva miliony korun.

Opoziční komunisté ale s rozhodnutím nesouhlasí.

„Snižování počtu členů podle nás není správné rozhodnutí. Například v některých podnicích, jako je Dopravní podnik Ostrava, by měli mít možnost usednout do dozorčí rady zástupci všech opozičních stran. Teď to totiž bude pouze jedna," uvedl Josef Babka.

Stejně to vidí Ivo Hařovský z ČSSD.

„Jsem stejného názoru jako pan Babka. Opozice má kontrolovat vládnoucí koalici, ta nám v tom ale tímto rozhodnutím brání. Tam, kde má město stoprocentní podíl, by měly být zastoupeny všechny politické strany, které jsou v zastupitelstvu. Tento krok se mi nelíbí a myslím si, že úspory, které přinese, nejsou až tak vysoké, abychom ho mohli přivítat s povděkem," řekl Deníku opoziční zastupitel Ivo Hařovský.

Nosný model

Primátor Macura k tomu doplnil, že rozdělení je proporční mezi koalici a opozici.

„Domnívám se, že současné obsazení postů odpovídá výsledkům voleb. V kontrolním výboru zastupitelstva města nově bude mít převahu opozice, protože chceme, aby přes tento kontrolní výbor mohla plnit svoji kontrolní funkci. Došlo k zeštíhlení dozorčích rad některých vybraných společností, kde se nám zdálo, že ty dozorčí rady jsou příliš početné. Chtěli bychom, aby tím nosným modelem v městských společnostech byla pětičlenná dozorčí rada," uvedl primátor.