Sportovní a zábavní cíl na soutoku Ostravice a Lučiny. Takový je oficiální název projektu dostavby loděnice.

Sloužit by měla jako víceúčelové zařízení zaměřené na volnočasové aktivity, zejména vodácké, tedy vodní sporty, a zároveň také jako centrum pro související tematické vzdělávání.

„Výstavba loděnice navazuje na už uskutečněné projekty města v okolí. Vodácké aktivity bude možné v objektu propojit s cyklistickou a in-line stezkou. Sportovní aktivity doplní dětská cvičná horolezecká stěna. Loděnice bude poskytovat prostory také pro vzdělávání, nejen v souvislosti s vodními aktivitami," uvedla mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.

Zatím není znám

Budoucí provozovatel loděnice prozatím není znám. „Bude vybrán v nejbližší době na základě otevřeného výběrového řízení. Zajišťovat bude obsahovou náplň jednotlivých činností v rámci objektu loděnice. Včetně nutného materiálního vybavení pro vodácké aktivity," informovala mluvčí Vojkovská.

Spolek vodáků Campanula, od kterého město před více než rokem rozestavěný objekt odkoupilo, je v současné době v likvidaci. Jeho bývalí členové ale založili nový spolek vodácký klub Kaskády. Podle jeho předsedy Adama Šindlera je likvidace spojená právě se stavbou loděnice. „Členové vodáckého spolku Campanula, kteří chtěli pokračovat ve vodácké činnosti, založili vodácký klub Kaskády. Pokud město vypíše výběrové řízení na provozovatele objektu a my budeme schopni naplnit podmínky soutěže, přihlásíme se," uvedl Adam Šindler.

Andrea Vojkovská doplnila, že v přízemí dvoupodlažní budovy bude zázemí pro provozovatele, šatny se sprchami, sociálním zařízením, technická místnost, prostor pro sklad lodí a vodáckých potřeb.

27,6 milionu korun

„V nadzemním podlaží se počítá s vyhlídkovou místností a klubovnou, venkovní terasou pro klubovou a vzdělávací činnost a také se školicí místností. Svůj prostor tam najde i zázemí gastroprovozu. Na severní straně budovy je v plánu dětská cvičná horolezecká stěna. K objektu bude vybudována příjezdová komunikace včetně obratiště," popsala projekt mluvčí.

Rozpočet celého projektu je 27,6 milionu korun. Z toho na samotnou dostavbu loděnice je potřeba 15,9 milionu korun.

Zbylé náklady zahrnují projekční práce a nákup pozemku. Město předložilo žádost o spolufinancování akce z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. „Žádost je v současné době ve fázi hodnocení, město musí předložit poskytovateli dotace dodatečné informace. V případě schválení může být dotace 85 procent způsobilých výdajů. To je 19 milionů korun, zbylé náklady akce hradí město," uzavřela Andrea Vojkovská.