Chirurgie, anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) a centrální příjem. To jsou podle pověřeného ředitele Městské nemocnice Ostrava Josefa Grochola oddělení, která nutně potřebují rekonstrukci.

„Pokud vše půjde dobře, mohlo by se s nimi v příštím roce začít. Nicméně stavbu nového pavilonu chirurgických oborů tak, jak je naprojektována, nepodporujeme," uvedl Josef Grochol.

Firemní školka v nemocnici?

Doplnil, že jako největší problém v současné době vidí stav lékařů.

„Máme hluboký podstav. V tuto chvíli se jedná asi o dvacet. Chceme najít nejen zdroje, ale i další možnosti, aby nám lékaři neodcházeli. Ať už by to byla finanční motivace, bydlení, firemní školka nebo bonusový systém. Bohužel někteří rozjednaní lékaři, kteří k nám měli ve druhém pololetí nastoupit, kvůli situaci, která v červenci vznikla, nenastoupili. Bylo jich zhruba sedm. Odmítli a šli do jiných nemocnic," upřesnil pověřený ředitel s tím, že velký vliv na odliv lékařů bude mít také nový slovenský zákon, který zásadně mění odměny lékařů.

„Lékař se sedmiletou praxí bude dostávat standardní plat dva tisíce eur. Naši lékaři mají zhruba polovinu. Už teď dostáváme avízo od našich lékařů pocházejících ze Slovenska, že budou mít zájem odejít. Další je budou následovat. Chceme se proto na tuto situaci připravit," řekl s obavami Josef Grochol.

Ne všichni lékaři ze Slovenska však tuto možnost zvažují. „Je to pro mě sice novinka, ale musím říct, že už mám v Ostravě vazby, líbí se mi tady a na Slovensko bych se pracovně vracet nechtěl. Není to jen o penězích, jde také o to, jak to ve slovenských nemocnicích funguje. Pokud se podaří obrázek naší nemocnice posunout k lepšímu a případně se rozjede nějaký nový bonusový systém, myslím si, že nemám o čem přemýšlet," řekl doktor z městské nemocnice, který nechtěl uveřejnit své jméno, Deník jej však zná.

Mandát pověřeného ředitele

Podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) je hlavním úkolem pověřeného ředitele především stabilizace situace v nemocnici a nastavení motivačních pravidel.

„Chceme, aby nemocnice za působení pana Grochola prošla ještě procesem reakreditace. Minimálně tedy tímto je mandát pana Grochola stanoven do jara příštího roku. Navíc rada města rozhodla o provedení forenzního auditu v městské nemocnici, který bude trvat několik měsíců. Samozřejmě vypíše-li se výběrové řízení, nic nebrání panu Grocholovi se do něj přihlásit," uvedl primátor.

Jeho resortní náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) doplnil, že město do nemocnice chce v následujících letech investovat kolem 200 milionů korun ročně.