Připraveno ke složení slibu bylo třicet jedna budoucích příslušníků Městské policie Ostrava. Strážníci postupně rukou podáním primátorovi města Ostravy složili slib a tímto úkonem se stali novými posilami Městské police Ostrava, kterých je v současné době šest set padesát.

„Vy jako strážníci MPO budete takovými ambasadory bezpečí pro občany Ostravy. Pocit bezpečí lidé berou jako největší devizu života ve městě či v obci. Tento pocit jim zajišťujete vy. Já vás prosím o to, aby jste v tom každodenním náročném výkonu služby vnímali prostředí a dívali se kolem sebe. Aby jste ve vztahu k lidem používali selský rozum.

Ukázka sprejerova vandalství.
Sprejerský fantom z Ostravy byl dopaden. Myslel, že tvoří umělecké dílo

Městská policie Ostrava není primárně od toho, aby působila nějaké represe, abychom lidi trestali, ale abychom skutečně pomáhali,“ řekl Tomáš Macura, primátor města Ostravy.

Než je zájemce přijatý na pozici strážníka čekatele musí projít výběrovým řízením, při kterém jsou psychotesty a testy fyzické přípravy. Pak následuje tříměsíční přípravný kurz na výkon práce strážníka.

Jsou připravovaní v teoretických znalostech v oblasti práva. Je probírána teorie a následně praxe v oblasti první pomoci a další praktické dovednosti, modelové situace - to znamená z čím vším se při výkonu služby mohou setkat. Dále v sebeobraně. Rovněž k získání zbrojního průkazu. Následně po těch třech měsících absolvují zkoušku Ministerstva vnitra.