Letošní houbařská sezona patří na Moravě a ve Slezsku k nejhorším za poslední roky.  

Tropické počasí v kombinaci s nedostatkem vláhy způsobilo, že v lesích prakticky nic neroste. Po nedávných deštích sice z některých lokalit přicházejí zprávy o pravácích i dalších houbách, jde však spíše o výjimky.

Ilustrační foto.
Výzva pro houbaře: Pošlete nám své nejlepší úlovky

„Všude je sucho a houby tudíž nerostou. Nedaří se téměř žádným druhům. Podobná situace panuje skoro v celé republice. Například v Beskydech lze najít po dlouhém chození tak jednu až dvě plodnice anebo také vůbec nic,“ uvedl mykolog Jiří Lederer.

Možná se však začíná blýskat na lepší časy. Houby se totiž objevily v městských aglomeracích. Například u Nádražní ulice v centru Ostravy v okolí kaštanů vyrostly žampiony.

Jejich sběr ale odborníci nedoporučují. Mohlo by se jednat o jedovatou pečárku zápašnou. Přibližně za jednu až tři hodiny po jejím požití se může objevit nevolnost a úporné zvracení.

Nově otevřená pobočka Mobis Hyundai v Mošnově, snímek z 29. srpna 2017.
OBRAZEM: Nový závod v Mošnově zaměstná více než 900 lidí

Ani v případě jedlé pečárky však není sběr vhodný. Platí to i pro další houby nalezené v městských aglomeracích.

„Konzumace takových kusů je nebezpečná, protože houby akumulují přítomné cizorodé látky několikanásobně více než zelené rostliny,“ doplnil Lederer. S jeho slovy souhlasí i mykolog Vít Balner. „Určitě je vhodné se vyhnout houbám u silnic a skládek,“ řekl Balner.

Šance na hřibový podzim podle Balnera stále trvají, musí však vydatně sprchnout. Pokud nezačne, mají houbaři smůlu. 

Billboard s českou vlajkou poblíž Ostravy, snímek z 29. srpna 2017.
Národní cítění jako vzdor. Dálnice jsou posety vlajkami