Meteorologové ve své předpovědi pro náš kraj uvádějí, že v noci na neděli ještě teploty zůstanou mírně nad bodem mrazu. V noci na pondělí a také na úterý už by ale mohly klesnout pod nulu.

Rychlý nástup jarních teplot již od počátku března způsobil, že příroda se začala probouzet velmi rychle. Kromě keřů i některých květin se to projevilo i na ovocných stromech. V květu jsou tak nejen třešně, ale i meruňky, broskve a švestky.

Jaro v Ostravě, duben 2017. Ilustrační foto.
OBRAZEM: Ostrava rozkvetla. Podívejte se, jak krásně

„Jaké škody by případné mrazíky mohly způsobit, to asi s předstihem nemůže nikdo předpovědět. Záleží na mnoha faktorech. Bude záležet na tom, kolik stupňů pod nulu teplota klesne, jak dlouho bude mráz trvat, v jaké fázi jsou květy ovocných stromů narašené,“ jmenuje Petr Havlina, majitel stejnojmenného zahradnictví v Ostravě-Michálkovicích, některé z činitelů, které mohou sehrát významnou roli.

Jak se dají stromky před mrazem ochránit?

Oheň a dým používali k ochraně ovocných stromků před mrazy sadaři už v minulosti. Díky nim dokázali oteplit mikroklima v sadu a dosáhnout toho, že ani okolní mráz ovocným stromkům neuškodil. „Obdobně lze využít i vodní postřik. I jeho účinkem se dá změnit mikroklima v sadu,“ vysvětlil Petr Havlina. Podle něj nejsou mírné mrazíky v polovině dubna ale ničím mimořádným.

Bílá sobota je dnem, kdy končí pro křesťany doba čtyřicetidenního půstu. Někteří lidé využili příznivého počasí a vyrazili na Lysou horu.
OBRAZEM: Bílá sobota na Lysé hoře

„Horší je, když mráz udeří v květnu, to pak bývají škody větší,“ doplnil majitel Zahradnictví Havlina.

Předsedkyně zahrádkářů ZO Na Salmě Ludmila Müllerová o mrazivé předpovědi na nejbližší období už také slyšela. Stejně tak pro ni není novinkou ani „zakuřování sadů“ v období mrazíků.

„U ovocných stromků, které byly vysazeny v minulých letech a nemají ještě košatou korunu, můžeme stromek před mrazem ochránit i tak, že jej zakryjeme netkanou textilií. Při tom obalování musíme ale postupovat opatrně, a pak textilii i dobře připevnit,“ odpověděla zkušená zahrádkářka.

Naopak zelenině, česneku, cibuli ani mrkvi mrazíky už podle Ludmily Müllerové neuškodí. „Mám ale sazeničky rajčat a paprik ve skleníku, ty určitě přes noc překryji dvojitou netkanou textilií, aby nepomrzly,“ dodala zahrádkářka.

Hlučínská obří kraslice.
Náměstí v Hlučíně ozdobila obří kraslice. Hned první noc se stala terčem vandalů

K TÉMATUPodle Pavla Pazdery ze Zahradnictví Duda v Ostravě-Radvanicích přibývá lidí, kteří chtějí mít na zahradě nejen broskvoně, ale nově i nektarinky. „Díky šlechtění už jsou na trhu i nektarinky, kterým se daří i u nás a až nás překvapuje, že je o ně takový zájem. Lidé hodně nakupují také už zmíněné broskvoně a meruňky. Naopak o švestky až takový zájem není. U jabloní je poptávka spíše po zimních odrůdách, například po odrůdě Topaz. Lidé také nakupují rybízy, angrešty a malinoostružiníky,“ dodal Pavel Pazdera.
Podle Petra Havliny se poptávka po ovocných stromcích zákazník od zákazníka liší. „Lidé nakupují broskvoně, meruňky, jabloně i švestky. Zájem narůstá o kdouloně a mišpule, což jsou druhy ovoce, které jsou méně známé. Kvůli nebezpečné chorobě rzi hrušňové je trochu menší poptávka po hrušních. Ten, kdo je neochrání postřikem, s úrodou totiž počítat nemůže. A někteří zahrádkáři své stromky chtějí pěstovat bez postřiku,“ dodal majitel zahradnictví Havlina.

Legendární automobily značky Tatra z kopřivnické automobilky jsou nyní k vidění v ostravském nákupním centru Forum Nová Karolina.
OBRAZEM: Legendární tatrovky jsou nyní k vidění i v Ostravě