Sotva se začali mladí lidé scházet u Karoliny (tentokrát však kvůli chvályhodnějším účelům než jejich nakupující či jen tak zevlující vrstevníci), už od kolemjdoucích zaznívalo, proč nezůstali v lavicích. Studentskou stávku svolala ekologická iniciativa Fridays for Future Pátky pro budoucnost právě poslední pracovní den v průběhu dopoledne.

„Proč bychom se měli učit, když nás třeba kvůli změně klimatu už žádná hezká budoucnost nečeká?“ vysvětlovala slečna označená červenou páskou jako jedna z organizátorek. Asi pětina z přibližně stovky účastníků patřila k alternativně žijícím mladým, kterým není lhostejný svět okolo a neváhají se angažovat při ochraně přírody i třeba lidských práv.

Protestní akce za lepší ochranu klimatu a snižování emisí v Ostravě, 3. května 2019.
OBRAZEM: Studenti prošli Ostravou. Požadují větší ochranu planety

„Náš třídní má k tomu taky blízko, proto nás pustil,“ tvrdili třeťáci z hladnovského gymnázia. Pořadatelky mezitím vyzvaly, aby všichni zamířili k čelu průvodu, protože pak lépe vyniknou na dokumentaci na sociálních sítích. Twitterovalo, instagramovalo či facebookovalo se živě. Až jeden student konstatoval, že jeho rodiče vůbec netuší, že nesedí ve škole…

„Tolik strážníků a policajtů, kteří mohli stát jinde! A kvůli ekologům spotřebují benzin a naftu do svých aut!“ vrtěli hlavami manželé ve skoro seniorském věku jdoucí nakupovat. Taktéž oni se pozastavili nad tím, proč se demonstruje během vyučování. Smysl stávky jim ovšem připadal sympatický; na ekologickou notu se pořadatelům prostě brnkat dařilo!

JINDŘICH CENTER. Takto bude dnešní zchátralý objekt vypadat za pár let.
Konečně! Kanceláře, byty i obchody. Hotelový dům Jindřich v centru Ostravy ožije

Jen aktivistovi v tričku s rudou hvězdou, srpem a kladivem patrně nikdo nevysvětlil, že komunisté pod stejnými symboly dávno před jeho narozením devastovali naše životní prostředí bez jakýchkoliv skrupulí. „Ještě před třiceti lety by si ekologicky zademonstroval, a pak by měl možná problém dostudovat,“ komentovali to pamětníci socialistických časů.

„Uhlí, ropa, plyn patří do dějin!“ provolávali poté mimo jiné mladí v průvodu mířícím z Karoliny na Masarykovo náměstí. Uvedli tím ale poněkud do rozpaků dvě sympatické strážnice ve služebním voze městské policie ty totiž mínily, že ve škodovce na CNG jsou příhodně ekologické! Zvláště když jiný uniformovaný doprovod jel auty na benzin či naftu.

Mistrovství světa v para hokeji 2019, 3. května 2019 v Ostravě. Na snímku fanoušci.
Češi zvedli vyprodanou Ostravar Arénu ze sedadel, do finále jdou ale Američané
Mistrovství světa v para hokeji 2019, 3. května 2019 v Ostravě. Na snímku (zleva) Farmer Declan (USA), Kvoch Tomas (CZE).
Doktor ho posílal nemocnice. Řekl jsem mu, ať zapomene, reagoval tvrďák Kvoch