Odjakživa rád jedl, miloval noblesu stolování. Bylo mu deset, když začal pomáhat mámě v kuchyni. První sen stát se kuchařem se mu vyplnil. Teď, když je mu třiačtyřicet, se mu splnil sen další - dostal se na špičku kuchařského ledovce - získal michelinskou hvězdu.

A co víc, v Německu…

Daniel Georgiev. Vyučil se v tříletém oboru kuchař v Ostravě-Vítkovicích. Kdyby se ale na kuchařinu nedostal, byl by z něj dnes nejspíš řezník nebo obráběč kovů.

Naštěstí se tak nestalo a už za studií vařil v restauraci Jindřiška, v Domě kultury. Na konci 90. let odešli s manželkou Petrou do Německa a v roce 2002 si otevřeli Ratshotel und Ratsstuben v Haltern am See, třicet kilometrů od nizozemských hranic, restauraci a hotel s dvanácti pokoji.

A pak přišel letošní listopad a nečekaná návštěva…

Mama‘s bistro. Novinkami jsou mimo jiné černá výmalba, nové logo s podobiznami bratrů Kaňákových, změny v jídelníčku a samozřejmě tři hvězdy u vstupu.
Mama‘s bistro z centra Ostravy dostalo od Pohlreicha tři hvězdy!

„Michelinští komisaři testují restaurace anonymně, jednoduše přijdou, objednají si menu, k tomu víno, zaplatí a odejou. Nikdo nikdy neví, kdy se objeví. To je na tom to těžké! Myslím ale, že už nás měli dlouho v hledáčku!“ říká Daniel Georgiev. O tom, že dostane michelinskou hvězdu, se Daniel dozvěděl dva dny před udělením.

„Volal mi osobně šéf komisař Michelin Německa a Švýcarska Ralf Flinkenflügel. Bylo to v neděli, zrovna jsme zasedali s celým pracovním týmem k obědu. Každý den totiž vařím oběd pro náš personál a všichni společně obědváme. To je takový náš denní rituál.

A pan Flinkenflügel mi řekl, abych se dobře posadil, že má pro mě velkou novinu: V úterý 14. listopadu budu oceněn michelinskou hvězdou. Měl jsem v očích slzy. A nejen já, i manželka a celý personál. Dlouho jsme o tom snili, ale netušili, že to dokážeme,“ svěřuje se skromně Daniel.

„Myslím, že nejsem první Čech který dostal michelinskou hvězdu v zahraničí. Vím, že se to podařilo asi před dvaceti lety panu Pospíšilovi, který působil ve městě Baden Baden,“ říká šéfkuchař.

HIP-HOP, electro boogie, break dance. To je svět patnácti chlapců a jedné dívky z taneční školy A.D.S. Company v zadním Přívoze.
Protancují se z ostravského ghetta pryč?

A v čem tkví tajemství jeho oceněné kuchyně? Používá výhradně extrémně čerstvé a kvalitní suroviny, preferuje asijskou a středomořskou kuchyni.

Hosté, kteří dnes přicházejí do jeho restaurace, vědí, že se pyšní tak vysokým oceněním. „Je to obrovská reklama, navštěvují nás gurmáni i ze 150 kilometrů vzdálených měst, aby vyzkoušeli naše menu,“ popisuje Daniel Georgiev.

Nejtěžší je asi hvězdu znovu obhájit. Během celého roku v určitých dnech přicházejí komisaři do restaurací a znovu jídlo testují.

„To je asi ten největší tlak na kuchaře, protože ví, že musí být každý den vše stoprocentní,“ usmívá se Daniel Georgiev. Určitě se mu to podaří. Přece jen se narodil ve znamení Berana…

Vizualizace nového obchodního centra Outlet Arena Moravia.
V Ostravě budou dvě nová obchodní centra