VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Michelinská hvězda, vrchol kuchařského ledovce, v rukou "Ostraváka"

/FOTOGALERIE/ „Vyhrkly mi do očí slzy,“ říká šéfkuchař Daniel Georgiev z Ostravy, který před pár dny získal v Německu nejvyšší ocenění

29.11.2017 1
SDÍLEJ:

Šéfkuchař Daniel Georgiev se raduje z vysokého ocenění.Foto: Deník / Porebská Hana

Odjakživa rád jedl, miloval noblesu stolování. Bylo mu deset, když začal pomáhat mámě v kuchyni. První sen stát se kuchařem se mu vyplnil. Teď, když je mu třiačtyřicet, se mu splnil sen další - dostal se na špičku kuchařského ledovce - získal michelinskou hvězdu.

A co víc, v Německu…

Daniel Georgiev. Vyučil se v tříletém oboru kuchař v Ostravě-Vítkovicích. Kdyby se ale na kuchařinu nedostal, byl by z něj dnes nejspíš řezník nebo obráběč kovů.

Naštěstí se tak nestalo a už za studií vařil v restauraci Jindřiška, v Domě kultury. Na konci 90. let odešli s manželkou Petrou do Německa a v roce 2002 si otevřeli Ratshotel und Ratsstuben v Haltern am See, třicet kilometrů od nizozemských hranic, restauraci a hotel s dvanácti pokoji.

A pak přišel letošní listopad a nečekaná návštěva…

„Michelinští komisaři testují restaurace anonymně, jednoduše přijdou, objednají si menu, k tomu víno, zaplatí a odejou. Nikdo nikdy neví, kdy se objeví. To je na tom to těžké! Myslím ale, že už nás měli dlouho v hledáčku!“ říká Daniel Georgiev. O tom, že dostane michelinskou hvězdu, se Daniel dozvěděl dva dny před udělením.

„Volal mi osobně šéf komisař Michelin Německa a Švýcarska Ralf Flinkenflügel. Bylo to v neděli, zrovna jsme zasedali s celým pracovním týmem k obědu. Každý den totiž vařím oběd pro náš personál a všichni společně obědváme. To je takový náš denní rituál.

A pan Flinkenflügel mi řekl, abych se dobře posadil, že má pro mě velkou novinu: V úterý 14. listopadu budu oceněn michelinskou hvězdou. Měl jsem v očích slzy. A nejen já, i manželka a celý personál. Dlouho jsme o tom snili, ale netušili, že to dokážeme,“ svěřuje se skromně Daniel.

„Myslím, že nejsem první Čech který dostal michelinskou hvězdu v zahraničí. Vím, že se to podařilo asi před dvaceti lety panu Pospíšilovi, který působil ve městě Baden Baden,“ říká šéfkuchař.

A v čem tkví tajemství jeho oceněné kuchyně? Používá výhradně extrémně čerstvé a kvalitní suroviny, preferuje asijskou a středomořskou kuchyni.

Hosté, kteří dnes přicházejí do jeho restaurace, vědí, že se pyšní tak vysokým oceněním. „Je to obrovská reklama, navštěvují nás gurmáni i ze 150 kilometrů vzdálených měst, aby vyzkoušeli naše menu,“ popisuje Daniel Georgiev.

Nejtěžší je asi hvězdu znovu obhájit. Během celého roku v určitých dnech přicházejí komisaři do restaurací a znovu jídlo testují.

„To je asi ten největší tlak na kuchaře, protože ví, že musí být každý den vše stoprocentní,“ usmívá se Daniel Georgiev. Určitě se mu to podaří. Přece jen se narodil ve znamení Berana…




Autor: Hana Porebská

29.11.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 16 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - OSTRAVA RADVANICE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Penny Marketu ve městě OSTRAVA RADVANICE. , , Pracovní náplň , • prodej masa , • příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva , • manipulace se zbožím , , Požadujeme , • vyučení v oboru (prodavač nebo řezník) výhodou , • chuť do práce , • nezaučené zaučíme , , Nabízíme , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi s možností postupu , , V případě zájmu se v dopoledních hodinách zastavte přímo na prodejně, nebo svůj životopis zašlete na akrajcova@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště ostrava radvanice, Lihovarská, č.p. 1403, 716 00 Ostrava 16. Informace: Andrea Krajčová, +420 416 856 370.

Výroba - Výroba Seřizovači 110 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních fréz Horizontkář/ka - obsluha konvenčního zařízení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Nabízíme práci ve stabilní firmě + benefity , Obnovy svářečských průkazu, možnost zaučení i rozšíření kvalifikace , Znalost čtení výkresů(není však podmínkou), Praxe není nutná. Pracoviště: Pmb - zos s.r.o., Krištofova, č.p. 1443, 716 00 Ostrava 16. Informace: Barbora Senftová, +420 774 729 210.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 16 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Všeobecný/á administrativní pracovník/ce. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: ZamK, Pracoviště: Na Rovince 895, Ostrava - Hrabová, 720 00, Kontakt: osobně po předchozí domluvě (tel. 552 306 429, e-mail:tysonova.gabriela@swhitech.cz) na adrese pracoviště, , Náplň práce: vyřizování běžné administrativní agendy pro vedoucí pracovníky, , Požadujeme: korejský jazyk-C1, , Zaměstnanecké výhody: příspěvek na stravu, penzijní připojištění. Pracoviště: Sungwoo hitech s.r.o., Na Rovince, č.p. 895, 720 00 Ostrava 20. Informace: Gabriela Tysoňová, +420 552 306 429.

Výroba - Výroba Mistr ve výrobě 21 000 Kč

Mistři a příbuzní pracovníci ve strojírenství Mistr/ová strojírenské výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Možnost ubytování hrazené zaměstnavatelem, stravenky, příspěvek na dopravu atd.. Pracoviště: Pmb - zos s.r.o., Krištofova, č.p. 1443, 716 00 Ostrava 16. Informace: Barbora Senftová, +420 774 729 210.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tisková konference FC Baníku Ostrava.Na fotografii zleva Michal Bělák, Marek Jankulovski, Bohumil Páník, Jan Laštůvka
1 13

Baník míří výš, už se nechce nervovat v sestupových vodách

Komentovaná prohlídka s průvodcem Julkem opuštěným ostravským ghettem.
11

První prohlídka Pragulic v Ostravě aneb Opuštěné romské ghetto

Která houba vás otrávila? V Ostravě to určí jednoznačně

Deštivé počasí z posledních dnů dává novou naději houbařům. Sběr hub však nemusí přinášet jen radost. Řada lidí přes varování odborníků stále totiž sbírá i houby, které dobře neznají.

Colours of Ostrava: pivo levnější než Kofola

FOTOGALERIE/ Letošní „Coloursy“ jsou ve své polovině. Po úvodním propršeném dni včera nastalo před předpovídanými tropy v závěru týdne ideální festivalové počasí.

Petr Fiala pro Deník v Ostravě: Snažím se jít s ODS jinou cestou

ROZHOVOR/ Festival Colours of Ostrava láká už řadu let nejen turisty, umělce, sportovce, ale také české politické špičky. Čtvrtečním hostem diskusního fóra Meltingpot, které probíhá v rámci festivalu, byl i šéf ODS a bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala.

Ostrava představila multifunkční muzeum dopravy

Hlavní nádraží v Přívoze jako důstojná vstupní brána do města a před ním muzeum hromadné dopravy s multifunkčním parkem. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT