Městské zastupitelstvo v uplynulých dnech odsouhlasilo úvěrový rámec s Evropskou investiční bankou ve výši jedné miliardy korun. Smlouva umožní městu čerpat finanční prostředky na spolufinancování projektů realizovaných především z prostředků Evropské unie v letech 2014 až 2019.

„Nejedná se o standardní úvěr, ale o úvěrový rámec, který Evropská investiční banka poskytuje městům, krajům i státům na projekty, které jsou financovány s podporou z Bruselu," uvedla Jitka Bureš zastupující Evropskou investiční banku.

Projekty schvaluje banka

Specifikem tohoto úvěru je skutečnost, že jednotlivé projekty schvaluje vedení Evropské investiční banky. „Až bude mít město připraveno všechny podklady, předloží nám daný projekt a centrála banky vyhodnotí, jestli splňuje všechny podmínky pro to, aby mohl být financován Evropskou investiční bankou," dodala Jitka Bureš s tím, že proces tohoto potvrzení je krátký, takže má město k penězům rychlý přístup.

„Nedostatek peněz nám většinou brání v tom, abychom rychleji propláceli faktury a zároveň zahajovali nové projekty. Díky úvěrovému rámci bude moci město evropské projekty předfinancovávat," komentoval podpis smlouvy ostravský primátor Petr Kajnar.

Zatím však není jasné, co město z peněz přesně postaví.

„Nelze tyto peníze čerpat například na financování rekonstrukce fotbalového stadionu, ale lze je čerpat na rekonstrukci víceúčelového stadionu," popsal příklad náměstek primátora pro odbor financí a rozpočtu Tomáš Petřík.

Dále uvedl, že nezáleží na tom, jestli úvěrový rámec schválilo stávající nebo až nové zastupitelstvo, které vzejde z říjnových komunálních voleb. „Peníze z úvěrového rámce nemusí být bezprostředně čerpány. V tuto chvíli úvěr nebudeme vůbec používat. Měli jsme ale za to, že by bylo vhodné připravit pro naše nástupce externí financování," dodal náměstek Petřík. Rámcový úvěr se bude využívat po dobu čtyř let podle toho, jak bude město peníze potřebovat. Město Ostrava mělo naposledy před šesti lety u Evropské investiční banky otevřený třímiliardový úvěr.