Paní Jana před několika týdny porodila ve Vítkovické nemocnici holčičku. Je kuřačka, a i když se během těhotenství snažila množství vykouřených cigaret snížit, nepodařilo se jí zcela se návyku zbavit. S kouřením by ale chtěla přestat hlavně kvůli novorozené dceři, kterou kojí. Rozhodla se proto využít nabídky vítkovických zdravotníků, kteří rozjeli projekt nazvaný Nekuřácká porodnice aneb musím kouřit s Tebou, mami?

Hrozba pro dítě

„Kouření cigaret ohrožuje zdraví matky i zdraví dítěte a po porodu je rizikem i pro jeho další vývoj. Děti jsou citlivější než dospělí na vlivy pasivního kouření. Proto by každá kuřačka měla ihned po tom, co se dozví, že je těhotná, přestat kouřit," uvedla vedoucí lékařka Centra prevence a léčby závislostí na tabáku u dětí a adolescentů Vítkovické nemocnice Marcela Kašpárková s tím, že i zdravotníci si ale uvědomují, že to není nic jednoduchého, protože kouří- -li žena delší dobu, je pravděpodobné, že se u ní již vyvinula fyzická závislost na nikotinu srovnatelná se závislostí na drogách.

Ilustrační fotoRady matkám

Zdravotní sestry v rámci projektu proto v nemocnici cíleně vyhledávají kouřící ženy, poskytují jim veškeré dostupné informace o rizicích spojených s kouřením a individuálně navrhují postup, jak se závislosti zbavit.

„Pokud se maminka rozhodne přestat, pomůžeme jí překlenout dobu nepříjemných abstinenčních příznaků, a to pomocí náhradní nikotinové terapie. Poskytujeme ji bezplatně. Chuť na cigaretu i abstinenční příznaky pomáhají utlumit nikotinové žvýkačky nebo náplasti," vysvětlil primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský s tím, že až pětadvacet procent těhotných žen, které pak porodí ve Vítkovické nemocnici, kouří. Nabídku zbavit se návyku na cigarety podle něj využívají v průměru dvě maminky měsíčně.

Náhlé úmrtí

Upozornil, že pasivní kouření, při kterém miminka vdechují tabákový kouř, je jednou z příčin náhlého úmrtí kojenců.

„U dětí také zvyšuje riziko onemocnění dýchacích cest, zánětu středního ucha. Novorozenci jsou kouřením ohrožováni také skrze mateřské mléko. Škodlivé látky pronikají do mateřského mléka, a nejenže negativně ovlivňují zdraví dítěte, ale také pozměňují chuť mléka, které pak mohou děti odmítat. To je i jeden z důvodů, proč kuřačky kojí kratší dobu," vysvětlil primář.

Prevence

Projekt se Vítkovická nemocnice rozhodla zavést poté, co vloni otevřela Centrum prevence a léčby závislosti na tabáku se zaměřením na dětský a adolescentní věk, kde zdravotníci pracují jak s kouřícími dětmi, tak s jejich rodiči.

K TÉMATU: Každá vykouřená cigareta zkracuje lidský život

Ilustrační fotoVedoucí Centra prevence a léčby závislosti na tabáku Vítkovické nemocnice se zaměřením na dětský a adolescentní věk Marcela Kašpárková tvrdí, že s každou vykouřenou cigaretou si zkracujeme život průměrně o jedenáct až třicet minut.

„Devět z deseti kuřáků začalo kouřit před osmnáctým rokem věku. Lidé, kteří začali kouřit v dětství, trpí silnější závislostí. Kouření dětí navíc zvyšuje riziko užívání dalších návykových látek alkoholu a drog. Děti v Praze vykouří svou první cigaretu v devíti a půl letech, v celé České republice je to kolem desátého roku věku," uvedla Kašpárková.

A jak dlouho trvá, než se stane dítě závislým? Lékařka upřesnila, že polovina adolescentních kuřáků ztrácí svobodnou vůli nad tabákem v době, kdy kouří jen sedm cigaret měsíčně. „Pro vznik závislosti u dítěte je dostatečné občasné kouření po dobu čtyř týdnů nebo denní kouření cigaret v množství menším než pět," dodala Kašpárková.