„Je to tady úplně jiné než na jiných plesech. Originální, skvělé! Účastníme se už asi podesáté a vždy nás baví připravovat masku a pak v ní tady tancovat. Lístky si objednáváme už v prosinci, aby nám tato akce neunikla.“

Těmito slovy hodnotili tradiční ples s Rock ‘n’roll bandem Marcela Woodmana v martinovském klubu Garage manželé Krejčovi, kteří se přišli pobavit v kostýmech postav Darth Vadera a Leii Organy z kultovní série Hvězdné Války.

Stejně jako oni si už dvaadvacátý ročník plesu užívaly v sobotu večer další stovky lidí, z nichž mnoho si na sebe navléklo místo slavnostní róby skutečně nápadité hábity. A všichni ve shodě tvrdili, že tento ples je nejlepší v Ostravě a možná dokonce na celé Moravě.

„Dorazili jsme až z Přerova, protože máme rádi zdejší atmosféru, kterou člověk na žádném jiném plese nezažije,“ konstatovali manželé Loupalovi s tím, že letos pro ně byla příprava masky složitější než loni, kdy se ples nesl v duchu pohádkových postav. „Nakonec jsem si vyrobil masku mimozemšťana z filmu Zelňačka s Louis de Funesem,“ popsal svůj originální kostým Jiří Loupal.

Nápadité masky, které budily pozornost, měla i pětice dalších účastníků, kteří si na hlavu nasadili velké papírové koule a na nich měli portréty českých politiků Víta Bárty, Radka Johna nebo Miroslava Kalouska. To vše doplnili nápisem „Marťani všech stran, spojte se!!!“. Na plese mezi samými mimozemšťany museli mít pocit, že se tento slogan našel naplnění.