VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastro výuka v Ostravě? Mladí kuchtíci jdou s dobou

Kuřecí prsa s broskví, koprovka, rajská… Co se vlastně učí dnešní studenti v učebním oboru kuchař? Po brožurce Receptury teplých pokrmů sahají vyučující ve výuce zřídka, jen při výkladu normování a kalkulace pokrmů. A co moderní technologie, fastfoody, sushi?  

12.2.2018
SDÍLEJ:

Školy se snaží ve výuce držet tempo s trendy moderní gastronomie. Ilustrační foto. 16. ročník soutěže mladých kuchařů v Havířově.Foto: Deník / Běčák Libor

„Žáci oboru Kuchař v moderní gastronomii ukončeného maturitní zkouškou i žáci učebního oboru Kuchař, číšník se učí připravovat převážně klasická tradiční jídla, kdy se opírají o nové trendy v gastronomii, za použití nejmodernějšího vybavení v odborných učebnách (thermomix, sous-vide, anti-gril mrazící deska, udící pistole, aromatizér). Od prvního ročníku postupují od technik krájení přes polévky, omáčky, přílohy až k přípravám masa (steaky, drůbež, ryby) podle metodiky Kulinářského umění,“ uvedla pro Deník Anna Slaninová, vyučující odborných gastronomických předmětů na AHOL, Střední škole gastronomie, turismu a lázeňství.

Její slova potvrzuje Zdeněk Remeš ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce: „Stále se vyučuje, jak připravit hovězí guláš nebo koprovou omáčku tradičními způsoby, ale zároveň žáky učíme, jak tyto tradiční pokrmy připravit moderně, zdravěji a jaké jsou nejaktuálnější trendy. Koneckonců česká kuchyně je na omáčkách lidově řečeno postavená a neodmyslitelně k ní patří.“

Také na Aholu se studenti ve výuce při přípravě opírají o Kulinářské umění, kdy vychází ze základních omáček, jako je velouté, bešamel, holandská, tomatová a demi-glace a následně z těchto po dochucení (přidání koření a bylinek) vznikají další variace (stejně je tomu i u polévek, příloh).

Hospodští: Sehnat číšníka či servírku? Skoro nemožné - více se dočtete už v dnešním tištěném vydání Deníku.

„S netradičními potravinami či postupy se žáci setkávají převážně na workshopech pod vedením známých šéfkuchařů, které bývají různě tematicky zaměřené (molekulární kuchyně, francouzská kuchyně, ryby a plody moře),“ uvedla Anna Slaninová z Aholu. Podle Zdeňka Remeše ze Střední školy společného stravování současná moderní kuchyně je vlastně splynutím mnoha kuchyní světa. Vzdálenosti už nejsou takový problém, suroviny, které bylo dříve nemyslitelné sehnat, jsou dnes v regálech supermarketů. „Vyučujeme například italskou, francouzskou, španělskou kuchyni a kuchyně asijské, především čínskou a japonskou. Jedná se o velmi obsáhlé téma,“ uvedl.

„Během studia mají naší studenti možnost zúčastnit se odborné stáže v zahraničí v rámci programu Erasmus+, naše škola je držitelem certifikátu Mobility v odborném vzdělávání a přípravě,“ doplnila zástupkyně ředitelky SŠSS Markéta Kulhánková.

Moderních trendů je dnes mnoho. Ahol také zareagoval na rostoucí poptávku celosvětových řetězců rychlého občerstvení po kvalitních zaměstnancích.

„V novém školním roce 2018/2019 otevře Ahol zcela nový učební obor Fastfoodová gastronomie, který připraví absolventy na práci v řetězcích rychlého občerstvení typu Subway, McDonald, KFC apod. Bude se jednat o tříletý učební obor ukončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu,“ prozradila na závěr Anna Slaninová.

Autor: Hana Porebská

12.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Ostatní - Rozvoz dokumentů Havířov a okolí18 000 Kč

Přijmeme muže a ženy na rozvoz dokumentů a zapisování dat.

Ostatní - Rozvoz dokumentů Ostrava a okolí18 000 Kč

Přijmeme muže a ženy na rozvoz dokumentů a zapisování dat.

539490 - Zpracovatelé dřeva, truhláři (kromě stavebních) a18 000 Kč

Zpracovatelé dřeva, truhláři (kromě stavebních) a příbuzní pracovníci POMOCNÝ BRUSIČ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt: Kamil Reichel, 605 884 504, Pomocné práce do stolárny. Broušení profilovaných a kazetových dveří ze dřeva excentrickou bruskou a ručním smirkem. Nutná manuální zručnost., Aktualizace: 20.2.2018. Pracoviště: Kamil reichel, provozovna, U Dubu, č.p. 74, 747 14 Ludgeřovice. Informace: Kamil Reichel, +420 605 884 504.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zedník15 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: ZZ-cizinci, kontakt: telefonicky, osobně: Hasičská 551/52, Os.-Hrabůvka, pondělí a středa 9 - 11h., Práce ve výškách, SC v rámci ČR, Pro bčany ČR,EU po 3.měsících možnost pracovní smlouva na neurčito.. Pracoviště: Dobosh - stav družstvo, Nádražní, č.p. 601, 702 00 Ostrava 2. Informace: Ivan Dobosh, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marek Malík (vlevo) a René Mucha.

Medailista z Turína Marek Malík: Olympiádu si užívám aspoň jako divák

Policejní vrtulník. Ilustrační foto

Pohřešovaného Jakuba našli mrtvého

V Hlučíně teprve třináctiletý chlapec napadl a zbil dva šestnáctileté mladíky

Celý incident se stal po předchozí slovní výměně názorů, a to před prodejnou rychlého občerstvení.

Vědci hledají dobrovolníky pro novojičínské laboratoře

Přes dva tisíce dobrovolníků potřebují vědci na onkologicky zaměřený výzkum. Ten probíhá také v novojičínských laboratořích.

Květa Jeriová-Pecková o Olympijském festivalu v Ostravě: Být malá, jsem nadšená

/ROZHOVOR/ Do areálu Olympijského festivalu v Ostravě ve středu zavítala trojnásobná olympijská medailistka v běhu na lyžích z let 1980 a 1984 Květoslava Jeriová-Pecková.

Prověřte své znalosti z matematiky v dnešním testu Deníku

Dostali byste se na střední školu? Zkuste si, jak těžké to mají žáci při přijímacích zkouškách. V dnešním tištěném Deníku najdete druhý z testů, které jsme pro vás připravili. Prověří vaše znalosti matematiky. Příští týden vás pak čeká další test. Kupte si Deník a ověřte znalosti své i znalosti svých dětí. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT