„Jsem docela obyčejný pes a kamarádi v útulku mi říkají Mango. Vlastně ani nevím proč, protože k ovoci mám daleko. Jsem huňatý a hravý. Přiznám se, že co se dvounohých týká, jsem i trochu sobecký. Až budu mít nového páníčka, asi se o něj nedokážu dělit s dalšími pejsky…"

Ne, to se zvířata nenaučila mluvit, to skupina mladých lidí rozjela projekt Ztratil se mi páníček. Ten má pomoci desítkám psů z útulků najít nové majitele.

Ilustrační foto.Pro mnoho lidí jsou totiž útulky místem, ve kterých jsou agresivní nebo neposlušní psi, s nimiž páníčkům došla trpělivost. Že to není pravda, se autoři projektu rozhodli ukázat vtipným a neobvyklým způsobem.

„Jednou jsme s Robinem Vaškovským, dalším z autorů projektu, jeli tramvají a narazili jsme na typický leták ztratil se mi pes. Napadlo nás udělat něco podobného, ale z psího pohledu," vysvětluje Tereza Thérová, dobrovolnice v projektu Ztratil se mi páníček. Ve spolupráci s Moravskoslezským spolkem na ochranu zvířat fotí opuštěné psy nejen v útulku v Ostravě-Třebovicích, ale i v ostatních po celém kraji.

„Pejsky z Třebovic jezdíme fotit pravidelně a pak k nim píšeme příběhy. Navíc se nás teď rozhodlo podpořit město, takže začátkem února budou tyto psí příběhy i v ostravských tramvajích," dodává Thérová. Projekt má podle ní úspěch a velmi kladné reakce.

„Už zhruba desítka psů našla díky nám nové páníčky. Asi nejzajímavější je příběh z Karviné, kdy jeden pán dopisem oslovil přímo pracovnici útulku. Do pejska se zamiloval, když ho ošetřovatelka venčila, on si jich všiml a pak narazil na jeho příběh na našich stránkách www.ztratilsemipanicek.cz," uzavírá Tereza Thérová.