Moravskoslezská ODS vyzvala ministra zdravotnictví k okamžité rezignaci.

„Prvopočátek problémů je na dolu Darkov, kdy státní podnik OKD hrubě podcenil situaci, což vedlo k rozšiřování nákazy napříč celým krajem. I přesto, že jsme byli mnohokrát ministrem zdravotnictví ujišťováni, že je situace pod kontrolou a nehrozí další šíření viru, je opak pravdou,“ podotýká k situaci náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.

Lidé a roušky. Ilustrační foto.
Roušky jsou povinné v celém Moravskoslezském kraji! Platná jsou i další opatření

Podle občanských demokratů je zasažen především segment cestovního ruchu a restauratéři. V ohrožení jsou podle nich stovky živnostníků. A k tomu jsou navíc jednotliví obyvatelé Moravskoslezského kraje diskriminováni při cestách do jiných regionů ČR nebo do zahraničí.

Jednoznačný viník

Jednoznačným viníkem vzniklé situace je podle ODS Vláda České republiky, jmenovitě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten odmítl výzvu ODS, aby situaci přijel do Moravskoslezského kraje osobně řešit, ale omezení týkající se více než milionu lidí sdělil prostřednictvím Twitteru.

Plošné testování v souvislosti s nákazou Covid-19 v Dole Darkov na Karvinsku. Hygienikům pomáhala i armáda. Ilustrační foto.
V Moravskoslezském kraji přibývají ohniska nákazy

„Odpovědnost za to, jak daleko situace došla, nese jednoznačně ministr zdravotnictví a krajská hygienická stanice. Místo plošného testování, omezení činnosti OKD a funkční chytré karantény jsme byli ujišťováni, jak je sktuace skvělá a výsledkem je omezení života v celém kraji,“ říká k situaci předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ministr neodstoupí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se nechystá rezignovat kvůli vývoji situace a šíření koronavirové nákazy v Moravskovslezském kraji. Řekl to novinářům. Okamžité zavedení omezení, která dnes nařídili krajští hygienici, podle něj nebylo šťastné. Ministr uvedl, že hygienická stanice o plánu zavést opatření ministerstvo informovala před dvěma dny.

"Určitě rezignovat nehodlám," reagoval ministr na výzvu ODS. Podle něj "není namístě" spojovat situaci na Karvinsku s vývojem v dalších místech regionu. "Není souvislost mezi tím, když jsme říkali, že situace v rámci lokálního ohniska v OKD je pod kontrolou, a situací, která je nyní. Ohniska - a je jich několik, s tím nemají nic společného," řekl Vojtěch.

Rastislav Maďar v roušce.
Maďar: Restrikce na severní Moravě nesouvisí s vývojem v Karviné

Podle něj krajští hygienici ministerstvo o svém plánu nařídit omezení v celém kraji informovali před dvěma dny. Opatření konzultovali. "Tu odpovědnost má krajská hygienická stanice. Je na nich, jak postupují," řekl ministr. Podle něj nebylo nařízení omezení s okamžitou platností šťastné, opatření mohla platit například až od půlnoci. Vojtěch také odmítl, že zavedení opatření způsobila "nefunkčnost chytré karantény".

Už ve středu Vojtěch řekl, že ohnisko v Karviné, kde se nemoc rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů těžební firmy OKD a jejich blízkými, negeneruje nové případy. "Čísla mohou být relativně příznivá, protože se zdá, že ohnisko na Karvinsku se postupně zklidňuje. Nepotvrdilo se nějaké masivní komunitní šíření nemoci," uvedl tehdy. Počty nových případů se tak podle něj zvyšují ve zbytku země.