„Hasičský sbor Moravskoslezského kraje patří mezi čtyři sbory v České republice, které jsou vybaveny dronovou technikou,“ pochlubil se ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček s tím, že dron je určen zejména pro venkovní účely.

„Týká se to například širší rekognoskace při lesních požárech,“ řekl Vlček s tím, že dron může také pomoci mapovat situaci při požárech areálů, budov a podobně.

Silný vítr zlomil strom, který spadl na střechu rodinného domu, 10. února 2020 v Morávce.
VIDEO: Vichr řádil i v Moravskoslezském kraji. Podívejte se, co všechno způsobil

„Jsme v procesu několika následujících měsíců, kdy bychom tuto techniku měli nejen zakomponovat do naší výjezdové činnosti, ale zejména, kdy se naši lidé s touto technikou naučí pracovat. Není to až tak jednoduché, každý z operátorů musí vlastnit pilotní průkaz pro drony,“ dodal Vlček.

Moravskoslezští hasiči již v minulosti několikrát nasadili drony Letecké služby Policie ČR nebo soukromých subjektů.

Rychlost

„Máme uzavřené smlouvy s některými privátními agenturami. Používali jsme je například z preventivních důvodů při mistrovství světa v hokeji, které se v Ostravě konalo před pěti lety,“ uvedl Vlček, který zdůraznil, že při mimořádných situacích je důležitá rychlost nasazení dronu.

Lysá hora v Beskydech.
S ostravským fotografem a pilotem dronů Radimem Kolibíkem o snímcích z nebes

Proto nakonec padlo rozhodnutí, že moravskoslezští hasiči budou mít vlastní dron. „Rychlost nasazení a flexibilita jsou důvody, proč byla dronová technika nakoupena i pro hasičský záchranný sbor,“ vysvětlil Vlček.

Drony se osvědčily vloni po výbuchu a následném požáru domu ve Strahovicích na Opavsku, při kterém jeden člověk zemřel.

„Jednalo se o nejdéle trvající zásah v loňském roce. Jednotky zůstaly na místě více než čtyři dny. Byla nalezena munice a další nebezpečný materiál,“ řekl zástupce ředitele moravskoslezských hasičů Radim Kuchař s tím, že nasazeny byly policejní drony pro zkoumání vnějších i vnitřních prostor.

Policie

Šlo o drony Letecké služby Policie ČR, které jsou primárně určeny k policejním akcím.

Hudební festival Colours of Ostrava ve čtvrtek 20. července 2017.
Místo sebe vyslal na Colours dron. Po tmě a nad lidi!

„Drony jsou nasazovány na žádost konkrétního útvaru,“ uvedla bez bližších podrobností Hana Rubášová z Policejního prezidia. Policie má v současné době dvacet bezpilotních letadel.

„S ohledem na provozní a legislativní složitost provozu profesionálních bezpilotních letadel zajišťuje tuto službu převážně Letecká služba Policie ČR,“ doplnila Rubášová. Zhruba do poloviny letošního roku by měl být vyhodnocen provoz bezpilotních policejních letadel. „Na základě tohoto hodnocení bude zvolena příslušná technická varianta rozvoje,“ uzavřela Rubášová.

Zdroj: Youtube