Už je to tady zase! Tisíce mužů vyrazí v nejbližších hodinách do květinářství, aby svým drahým polovičkám koupili dárek ke Svátku zamilovaných, čili ke Dni svatého Valentýna.

Slavíte svátek sv. Valentýna? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Květinářství zažívají jeden z nejexponovanějších dnů v roce. Majitelka tří květinářství v Ostravě Veronika Hlavinová podniká v oboru už třiadvacet let, a mužskou klientelu má tak dokonale „přečtenou“.

„Kdysi se Valentýn slavil více. Je ale pravda, že taky nabídka samotné oslavy je mnohem pestřejší. Někdo kupuje květinu, jiný třeba bonboniéru nebo mi zákazníci říkají, že chodí na romantické večeře,“ říká s úsměvem Veronika Hlavinová, která potvrdila, že všechny prodejny má plně zásobeny. „Prodavačky se rozhodně nenudí,“ usměje se.

Sledge hokej. Ilustrační foto
Středa bude v Ostravě patřit paralympionikům

Valentýn slaví hlavně mladší generace. „Čtyřicátníci, padesátníci nebo šedesátníci už Valentýna neřeší vůbec. Tyto ročníky se zajímají spíše o Mezinárodní den žen, jelikož se tento svátek vrátil zase do starých kolejí a slaví se,“ tvrdí Veronika.

Samostatnou kapitolou Valentýna jsou podle ní muži, kteří nemají žádnou představu, jakou květinu chtějí koupit. „Bez nadsázky bych řekla, že až 80 procent mužů s výběrem květiny potřebuje poradit. Prodavačky jsou vstřícné a ptají se třeba na barvy, které mají jednotlivé ženy v oblibě.“

Dalším důležitým faktorem při výběru je i věk ženy. „Pokud je mladší, vybíráme něco romantického. Ovšem někdy partner sám řekne, že partnerka romantická není,“ směje se. „Pokud se jedná o starší, zralejší ženu, tak většinou doporučujeme růži.“

Ilustrační foto
Hospodští: Sehnat číšníka či servírku v Ostravě? Skoro nemožné

Kromě nich se hojně prodávají také orchideje, frézie a tulipány. „Tulipány vydrží obdivuhodně dlouho, takže jsou velice žádané,“ dodává paní Veronika. A pro zaneprázdněné jedince nabízí dokonce doručení květiny až domů. „Lidé si květinu mohou objednat i přes internet, my ji dovezeme na místo a dáme slečně,“ uzavírá paní Veronika. (ele)

Valentýna slaví i domácí mazlíčciSvatý Valentýn. Svátek, který je především pro obchodníky s květinami či sladkostmi skvělou příležitostí, jak zvýšit své tržby. A tak v květinářstvích či cukrárnách se to srdíčky jen hemží…
Ke svátku svatého Valentýna se vážou i určité rituály a tradice, které by se měly dodržovat. Například byste měli posnídat valentýnský toast s máslem a sypaný skořicovým cukrem, předat svému miláčkovi potají bláznivý dárek, jehož účelem je překvapit i rozesmát, poslat či předat své lásce tajný zamilovaný dárek nebo vzkaz.
V tento den se myslí také na rodiče, které můžete obdarovat nejen řezanou kyticí, ale i sladkostmi. A stranou podle tradice nezůstávají ani domácí miláčci těm uvažte na celý den červenou mašli.