„Kamery do vozidel, které jezdí na elektrickou trakci, to znamená tramvaje a trolejbusy, budou do konce tohoto roku," uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura s tím, že v současné době je ve zkušebním provozu několik takových kamer.

Na pořízení dalších kamer město shání peníze z různých zdrojů. „Hledáme i možnost použití dotačních prostředků, konkrétně ze Švýcarských fondů," dodal primátor.

Experti nyní řeší technické možnosti a způsob provozování. „V jakém režimu to vlastně poběží, jestli online, offline, offline a nějaká nouzová tlačítka s přepojením do online systému a podobně. Trochu to souvisí s fenoménem Velkého bratra a ochranou osobnosti," uvedl Macura s tím, že ne každý si přeje být snímán online.

Podle Macury je však nepochybné, že kamery v prostředcích městské hromadné dopravy zvýší bezpečnost.

STRÁŽNÍCI

Incidentům na vybraných linkách se snaží předcházet i strážníci. „Máme vytipované spoje, kde ve spolupráci s dopravním podnikem a Policií ČR činíme opatření. Budeme činit i další kroky k tomu, aby se zvýšil pocit bezpečí občanů," uvedl ředitel ostravské městské policie Zdeněk Harazim. Konkrétní kroky však z taktických důvodů nechtěl specifikovat. „V žádném případě ale nebudeme zřizovat nějakou speciální skupinu, která by prováděla činnost například jen v tramvajích," zdůraznil Harazim.

Viděli jste surové útoky? Policie žádá o pomoc při vyšetřování dvou krvavých útoků, které se v minulých dnech odehrály v ostravských tramvajích.

K jednomu z napadení došlo ve středu 27. dubna kolem 21.10 hodin na lince číslo 2 mezi tramvajovými zastávkami Karolina a Náměstí Republiky v Moravské Ostravě. „Z dosud zjištěných informací vyplývá, že zatím neznámý pachatel pěstmi útočil na jedenadvacetiletého cestujícího. Ač v tramvaji cestovali další lidé, zraněný muž se pomoci nedočkal," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Policisty přivolala až později svědkyně. Zakrvácený muž vystoupil na zastávce Obchodní centrum, odkud byl převezen do nemocnice.

Útočník je ve věku 27 až 30 let. Je přibližně 175 centimetrů vysoký, štíhlé sportovní postavy, má krátké černé vlasy. Oblečen byl do černých sportovních kalhot a černé bundy. Po incidentu zůstal v zadní části vozu a pokračoval v jízdě minimálně na Mírové náměstí v Ostravě-Vítkovicích. Následně na nezjištěné zastávce MHD vystoupil. Informace k případu lze sdělit na telefonní čísla 974 727 415 (401) nebo na bezplatnou linku 158.

Další případ se stal 2. dubna kolem 17.20 hodin v ulici Ruské v Ostravě-Vítkovicích. „Podezřelý během jízdy v tramvaji na lince číslo 2 mezi zastávkami ČEZ Aréna a Ředitelství Vítkovic po předchozí slovní rozepři napadl poškozeného údery teleskopickým obuškem, čímž mu způsobil újmu na zdraví. Napadení se odehrálo v přední části vozu. Podezřelý v době incidentu cestoval společně se ženou ve věku přibližně dvacet let," uvedl Richard Palát z ostravské policie s tím, že incident vidělo několik cestujících. Svědci mohou volat na telefonní číslo 974 726 625 nebo na bezplatnou linku 158.