Osmému ročníku novoročního výstupu na haldu Ema, který připravil na první den roku 2014 Klub českých turistů, letos nepřálo počasí. První den roku 2014 dokonce meteorologové kvůli vysokému znečištění ovzduší polétavým prachem vyhlásili smogovou situaci.

„To počasí se ovlivnit nedá. Loni bylo krásně a na novoroční výstup dorazilo rekordních 1065 turistů. Letos počasí nepřálo, ale i tak jsme rozdali 551 účastnických diplomů. A to není vůbec špatné," říká s nadhledem Herbert Schenker z Klubu českých turistů, který výšlapy na Emu každoročně pořádá a přezdívá se mu ředitel haldy Ema.

Jak Herbert Schenker dodává, jako první dorazily na letošní výstup už pět minut po osmé dvě turistky z Kopřivnice. Na haldu letos nešlapali jen obyvatelé Ostravy, ale třeba i lidé z Karviné a dokonce i manželé Duběnkovi, kteří bydlí v Kostomlatech nad Labem. Nejmladší účastnicí výstupu na Emu pak letos byla Eliška Kostelníková, které ještě nejsou ani tři měsíce.

Mezi turisty, kteří se vydali na haldu Ema, šlo zahlédnout nejen rodiče s dětmi, mladé i ty dříve narozené, ale i turisty, kteří si při stoupání do kopce, případně při cestě dolů, museli pomáhat holemi. Ti všichni toužili prohlédnout si Ostravu z 315metrové nadmořské výšky.

„Bydlel jsem na Slezské dlouhé roky. Pak jsem se přestěhoval. Manželka ale na haldě Ema nikdy nebyla. Tak jsem se to rozhodl napravit. Že je počasí na draka? Nevadí, aspoň jsme se prošli," vysvětlil pan Vlastík, který se vydal na vycházku s manželkou Šárkou.

Kamarádi ze školy Štěpán a Tomáš pak před posledním asi stometrovým úsekem stoupání k vrcholu uzavřeli sázku o Strážnické solené brambůrky. Nakonec je vyhrál Tomáš, který „dosprintoval" na vrchol haldy asi o dva kroky dříve než jeho soupeř.

Účastníci osmého ročníku výstupu se také často ptali po odznacích halda Ema. Ty letošní měly zelenou barvu. Zájemci mohli také přispět i na Novoroční čtyřlístek, což je projekt, který podporuje budování cest a stezek pro vozíčkáře.

„Každému stému, dvoustému a tak dále jsme darovali krokoměr. Letos přišlo 551 lidí, tak jsme rozdali krokoměrů pět. Pamětní list dostal ale každý účastník," dodává Herbert Schenker, který si pranic nedělá z toho, že loňský účastnický rekord letos překonán nebyl. „Každý rok nemůže být tak krásné počasí, jaké jsme měli prvního ledna 2013. Nás těší, že při nepříznivém počasí, které jsme měli letos, se najdou stovky turistů, kteří se rozhodnou vystoupat do nadmořské výšky 315 metrů a něco tak udělat pro své tělo i ducha," usmívá se „ředitel haldy Ema" a vysvětluje: „Další výstup na Emu uspořádáme už na jaře. Na šestého dubna připravujeme Pochod s Emou na Emu. Šestého dubna je sobota a osmého pak mají svátek všechny Emy."