Horní ulice bude následující měsíc v područí silničářů. V úseku od velkého kruhového objezdu po Moravskou ulici je nyní silnice jednosměrně uzavřena.

„Probíhá zde účelová oprava komunikace i dopravního značení,“ uvedl mluvčí Ostravských komunikací (OK) Jiří Maléř. V uplynulých dnech už se začalo s frézováním vozovky, na kterou přijde nový asfalt.

Řidičům tak nastal krušný měsíc – provoz je nyní veden obousměrně v protějším jízdním pásu. Ve směru od kruhového objezdu k Moravské ulici navíc pouze pro vozidla MHD. Řidiči tak v tomto směru musejí používat stanovené objízdné trasy.

NEŠŤASTNĚ NAČASOVANÉ

Velké zácpy se ale tvoří i v opačném směru ke „kruháči“, kde byla kvůli protisměrnému průjezdu vozidel MHD vozovka zúžena do jednoho pruhu.

„Úsek od Ferony k radnici Jihu jsem včera jel hodinu!“ láteřil v úterý jeden z projíždějících motoristů. „Pak jsem navíc přejel do dalšího rekonstruovaného úseku, kde se stále opravují mosty. Doprava je komplikovaná, tvoří se dlouhé kolony. Je to hrozně načasované,“ klel řidič.

Ulice Českobratrská v Ostravě po rekonstrukci, snímek z 30. října 2017
Konec komplikací v centru Ostravy. „Nová“ Českobratrská se otevírá!
Rekonstrukce Českobratrské ulice v centru Ostravy byla pro obchodníky velká rána.
Chceme slíbené parkování, láteří obchodníci na Českobratrské. Ukončí podnikání?

OBSTRUKCE FIREM

Podle Ostravských komunikací však byla vozovka v havarijním stavu. „Není to o tom, že bychom chtěli na konci roku vyčerpat peníze a narychlo jsme hledali, kde co opravit. Tyto práce byly soutěženy už od ledna a rekonstrukce se měla provést v květnu a červnu,“ vysvětlil Deníku mluvčí OK s tím, že nastaly komplikace.

Firmy přihlášené do soutěže se podle něj odvolávaly a vítězný uchazeč nakonec odmítl podepsat smlouvu. „Zvažovali jsme posunutí rekonstrukce, ale vedení kraje i města na nás apelovalo, abychom to neodkládali, protože příští rok se budou v oblasti provádět další velké opravy, například v Rudné ulici nebo na Výškovických mostech,“ dodal Jiří Maléř.

Původně déle plánované práce se tak nyní musejí stihnout v šibeničním termínu za třicet dní. K tomu má pomoci nasazení silničářů až do 18 hodin včetně – u nás poněkud nestandardně – práce o víkendech. Rekonstrukce bude stát bezmála 15 milionů korun.

Filmaři natáčí ve Velkých Karlovicích volné pokračování seriálu Doktor Martin. Třináctidílná sada ponese název Strážmistr Topinka a hlavní roli si zahraje Robert Mikluš. V seriálu se nově objeví Jiří Bartoška nebo Jenovéfa Boková.
Velké Karlovice se přejmenují na Protějov
Ve stylu zlatých sedmdesátek se v pondělí 30. října předvedli studenti Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě na módní přehlídce.
OBRAZEM: Retro týden na gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě