FN Ostrava zřídila účet 11. prosince 2019, tedy hned druhý den po útoku muže, který v areálu nemocnice zastřelil sedm lidí a dva vážně zranil.

Drobní dárci i jednotlivci na něj od té doby poslali přesně 8 698.319,69 korun. „Devadesát procent z těchto peněz bude stejným dílem rozděleno mezi sedm rodin po obětech střelby a zbývajících deset procent pak dostanou dva vážně zranění, kteří útok přežili,“ připomněla pravidla rozdělení výnosu sbírky Petra Lampartová, náměstkyně ředitele FN Ostrava pro ekonomiku a finance.

Příprava na dezinfekci Domova pro seniory Iris v Ostravě-Mariánských Horách, kde se objevil koronavirus (COVID-19).
Hasiči v Ostravě začali dezinfikovat Domov Iris. Čeká je až 18hodinová fuška!

Z účtu už během února odešlo pozůstalým a zraněným 7 550 000 korun, což byla částka, kterou dárci poslali k poslednímu lednu.

„Milion a sto třicet osm tisíc, které na účet přišly v posledních dvou měsících, rozdělíme stejně, jako v prvním případě. Do konce dubna od nás všichni, kteří mají na peníze nárok, dostanou smlouvy o poskytnutí příspěvku a v okamžiku, kdy je podepíší, peníze odešleme,“ doplnila Lenka Mikulášková, vedoucí Odboru právního FN Ostrava.

Ilustrační foto.
Pitná voda na Ostravsku vyhovuje, přerušení dodávek nehrozí

Nejvíce peněz přišlo na účet během prvních dnů po jeho zřízení. Soukromé osoby poslaly několik desetikorun, ale v mnoha případech i několik desítek tisíc. Zapojily se malé i velké firmy z celé republiky, organizace, spolky a sdružení, sportovní kluby a jejich fanoušci, dodavatelé zdravotnického materiálu a v neposlední řadě samotní zaměstnanci FN Ostrava.

FN Ostrava ubezpečuje, že pokud někdo odešle peníze na sbírkový účet po jeho uzavření, budou mu automaticky vráceny zpět.

K TÉMATU

K tragické události ve Fakultní nemocnici Ostrava, při které šílený střelec Ctirad Vitásek (42 let) zabil 7 lidí, došlo v úterý 10. prosince 2019 po sedmé hodině ranní. Vitásek začal střílet v čekárně traumatologické ambulance. Na místě zemřeli čtyři lidé, další dva o chvíli později. Po dvou dnech se počet obětí zvýšil na sedm – vážným zraněním podlehla žena, která byla v kritickém stavu.

Vitásek po činu nasedl do auta a odjel do domu svých rodičů v Jilešovicích na Opavsku. O tom, co udělal, řekl matce. Sdělil jí také, že se zabije. Žena kontaktovala policii. Ta Vitáska ve voze dostihla v nedalekém Děhylově. Když nad sebou spatřil vrtulník, střelil se do hlavy. Po několika minutách zemřel.

Střelba v ostravské nemocnici.Zdroj: Deník