V extrémních případech na návětřích hor může ojediněle napršet až kolem 100 milimetrů během 24 hodin, uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMI).

Srážky pak budou slábnou postupně od západu během noci na čtvrtek. Nejdéle, do čtvrtečního dopoledne, se budou vyskytovat v oblasti Beskyd.

"V severovýchodní polovině území během středy 22.5. očekáváme místy vydatné srážky lokálně s úhrny 30 až 70 mm/24h, v extrémních případech na návětřích hor ojediněle kolem 100 mm/24h," uvedl ČHMÚ.

Baník Ostrava vyhrál pohár celkem čtyřikrát.
Baník vyhrál pohár celkem čtyřikrát. To jsou ty nejzajímavější momenty

Povodňová pohotovost, tedy možné vystoupání hladin až na druhý povodňový stupen, platí od středečních 08:00 do odvolání pro Moravskoslezský kraj a části Olomouckého a Pardubického kraje.

Povodňová pohotovost

„Zítra jsou v působnosti Povodí Odry předpovídány srážky v úhrnu zhruba 50 mm, na čtvrtek jsou pak předpovídány denní úhrny pro Moravskoslezské Beskydy do zhruba 70 mm, pro území Hrubého a Nízkého Jeseníku do 30 mm srážek. To způsobí vzestupy hladin vodních toků v oblasti povodí Odry,“ upozornil ve své zprávě i vodohospodářský dispečink Povodí Odry.

Podle prognózy vodohospodářů tak může při kulminaci toků v pátek 23. května v některých místech kraje dojít k rozvodnění menších toků (například v oblasti Jablunkovska, Těšínska, Karvinska, případně na návětrných svazích Jeseníků v povodí vodního toku Bělá).

„Dosažení 3. stupně povodňové aktivity lze předpokládat na řece Olši ve Věřňovicích a v Dětmarovicích v pátek (při kulminaci budou hladiny Olše v obou profilech na úrovni pěti až desetileté vody). Druhé stupně povodňové aktivity lze předpokládat také v některých místech na Odře i Ostravici i v menších tocích,“ informovali vodohospodáři.

Ostravský festival Kompot, 19. května v Ostravě. Na snímku Hana Zagorová.
Hana Zagorová: Recept na optimismus? Nestýkat se s lidmi, kteří vás štvou!