V minulém týdnu byly vykáceny čtyři vzrostlé jírovce poblíž památníku a už v lednu mimo jiné několik tureckých lísek u tenisové haly.

V této souvislosti se na Deník obrátilo několik Ostravanů, pro které jsou zelené plochy ve městě nadevše a kteří se obávali záměrného kácení stromů v parku, který podle nich pomalu mizí.

Pařezy sice vypadají zdravě, stromy však byly nemocné a musely k zemi. „Zmíněné stromy byly zkontrolovány odborníky na zeleň. Dva z nich byly úplně suché, další dva odumíraly," vysvětlila k nedávné akci mluvčí moravskoostravské radnice Jana Pondělíčková.

Podle Petra Smoleně, ředitele Technických služeb Moravské Ostravy a Přívozu (TSMO), které vykácení zajistily, je schvalovací proces kácení zeleně ve městě nadstandardně opatrný. „Vše, co kácíme, jde přes odbor životního prostředí, pak do rady obvodu," popsal Smoleň postup.

KÁCENÍ STŘÍDÁ VÝSADBA

Nic podivného na celé věci nevidí ani opoziční moravskoostravští zastupitelé, kteří se v případě potřeby neváhají ozvat. Každopádně dalšího kácení v parku se už letos lidé obávat nemusejí. „Kácet se smí pouze v období vegetačního klidu do 31. března, a pokud se nestane nic neočekávaného, v Komenského sadech už nepadne jediný strom," ujistila Martina Kittnerová.

Ta má v TSMO na starost zeleň. V průběhu jara naopak stromů v parku přibude. Nikoliv v reakci na ty vykácené, ale v rámci průběžné obnovy zeleně v parku. „Vysázíme zde celkem 17 dubů a magnolií," přislíbila Jana Pondělíčková.