Dusno bude nejspíš na čtvrtečním jednání porubských zastupitelů. Znovu přijde na přetřes privatizace obecních bytů. Tentokrát bude mít samospráva proti sobě Sdružení na ochranu nájemníka, které vzniklo koncem února, s nabídnutým způsobem prodeje nesouhlasí a mezi lidmi nabírá na síle.

Co nespokojeným nájemníkům vadí? Hlavně cena. Je podle nich vysoká a plošně určená pro všechny byty, což je špatně. „Šest tisíc korun za metr čtvereční není tak výhodná cena, jak vedení radnice tvrdí. Nebere v potaz, v jakých domech se byty nacházejí. Některé nejsou opraveny a noví majitelé budou muset do oprav další peníze investovat. V návrhu chybí individuální posouzení ceny,“ tvrdí předseda nově vzniklého sdružení Jan Kupčík.

S tím ale vedení Poruby nesouhlasí. „Byty se prodávají za základní cenu šest tisíc korun za metr čtvereční, která je navýšena o cenu pozemku domem zastavěným. K tomuto základu jsou ještě připočteny náklady na rekonstrukce domu, a to v případě, že k modernizaci objektu došlo v období let 2007 až 2011,“ tvrdí porubský starosta Lumír Palyza (ČSSD) s tím, že obvod nabízí nájemcům odprodej bytů za výhodnější cenu, než je cena tržní. Zdůraznil, že zastupitelé opakovaně veřejně deklarovali, že nabízené byty budou moci odkoupit pouze stávající nájemci. Pokud o ně nebudou mít zájem, obvod si byty ponechá a bude se do budoucna podílet na správě domu. Nájemci budou užívat byt za stejných podmínek jako doposud.

Palyza také potvrdil, že koncem minulého týdne obdržel dopis od občanského sdružení. „Právo sdružovat se má každý občan, tedy i nájemci obecních bytů. Pokud se na nás občanské sdružení obrátí s konkrétními požadavky, orgány městského obvodu se jimi budou zabývat,“ reagoval starosta.

První fáze privatizace bytového fondu probíhala v Porubě v letech 1997 až 2002. Tehdy si nájemci odkoupili zhruba deset tisíc bytů. Druhou vlnu zahájila Poruba loni v září. Nájemci zhruba čtrnácti set bytů mají příležitost odkoupit si je do svého vlastnictví. Předběžný zájem o koupi projevilo přibližně osmdesát nájemců, jichž se privatizace týká.

Jih prodává celé domy

Ostrava-Jih prodává podle svého mluvčího Michaela Kuttyho převážně celé domy, a to nově vzniklým bytovým družstvům nájemců bytů daného domu. „Kupní cena se stanovuje na základě znaleckého posudku. Dům se oceňuje podle aktuálního stavu, v jakém se nachází. Bytová družstva si kupují celý dům, podmínkou je, že členem takového družstva nesmí být osoba, která je vůči městskému obvodu dlužníkem. Jeden byt stojí průměrně 650 tisíc korun,“ upřesnil Kutty s tím, že loni bylo prodáno deset domů s 226 byty.

Centrální obvod byty neprodává

Moravská Ostrava a Přívoz disponuje 1674 byty ve 237 domech, ve kterých je vlastníkem alespoň jednoho bytu. Stoprocentní podíl má ve 143 domech. „Rozhodli jsme se byty neprodávat, protože to není v současné době výhodné. Až se situace změní, tak budeme prodávat především byty v domech, kde již máme ve vlastnictví minimální počet bytů,“ uvedla místostarosta Petra Bernfeldová.