Náměstek primátora pro sport a školství Martin Štěpánek (ODS) se po to všem nakonec rozhodl vzdát své funkce. Ve čtvrtek dopoledne to zveřejnil v oficiálním prohlášení.

„V uplynulých dnech jsem absolvoval jednu z největších zkoušek své politické kariéry. A protože vím, že politik musí reflektovat nejen svou vlastní práci, ale i to, jak se jeho činnost jeví veřejnosti, rozhodl jsem se rezignovat ke dni konání dubnového zastupitelstva (5. 4. 2017) na funkci náměstka primátora," oznámil Štěpánek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostravskou ODS posílil na radnici přeběhlík

Znovu pak v prohlášení zopakoval, že svého lednového jednání lituje.

„Byla to chyba, která se bez ohledu na mé další profesní působení nesmí nikdy zopakovat," uvedl ještě náměstek, kterého policie přistihla v půlce ledna opilého za volantem, když mu naměřila bezmála dvě promile alkoholu.

Za tento trestný čin přišel na rok o řidičský průkaz a zaplatil čtyřicet tisíc pokutu.

Buď půjde on, nebo my

Tak se dá stručně shrnout prohlášení, které ke kauze Martina Štěpánka z ODS vydalo koaliční hnutí Ostravak.

Jak už Deník včera informoval, šéf hnutí Lukáš Semerák prohlásil, že Štěpánkovu rezignaci vidí jako jediné řešení.

ČTĚTE TAKÉ: Alkohol za volantem ohrožuje koalici v Ostravě

„V případě, že by se tak nestalo, tak hnutí Ostravak z koalice vystoupí," řekl Semerák.

Odchod náměstka primátora pro školství a sport, kterého policie přistihla v půlce ledna opilého za volantem, když mu naměřila bezmála dvě promile alkoholu, viděly jako nejlepší variantu i další strany koalice hnutí ANO a KDU-ČSL.

Komentáře opozice

Opoziční zastupitel Josef Babka (KSČM) už bezprostředně po vypuknutí aféry uvedl, že by na místě Martina Štěpánka sám rezignoval.

Průběh kauzy pozorně sleduje. „Vyjádření koaličních stran, respektive jejich představitelů, mě utvrzují v tom, že jejich vnitřní mechanismy komunikace nefungují. Přesto jsem přesvědčen, že situaci na nadcházejícím zastupitelstvu nebudeme muset řešit hlasováním," uvedl Josef Babka.

ČTĚTE TAKÉ: Náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek řídil opilý!

Také opoziční sociálnědemokratický politik Lumír Palyza míní, že koalice v nynějším složení vůbec ohrožena není. „Je to celé jedno velké divadlo. V rámci politicko-obchodní dohody se domluví, koalice se udrží a bude fungovat nadále," poznamenal Palyza.

Současné vedení města si podle něj pouze potřebuje ujasnit, kdo je vůdčí osobností. „Podle mě nikoliv pan primátor Macura, nýbrž doktor Semerák. Toho je zapotřebí pochválit za to, že je schopen měřit všem stejným metrem. Pan primátor zjevně nemá tolik sil na Štěpánkovo odvolání, potřebuje hlasy ODS. Když se však jednalo o radního Grygara či náměstka Hařovského, to byl jinak razantní," vyjádřil se dále Lumír Palyza, jenž se podle svých slov kauzou „dobře baví".

A zavzpomínal také na rok 2008. Tehdy občanský demokrat Radim Berka nadýchal při dopravní razii policie 1,67 promile, byl nazván „víkendovým králem opilců" a do tří dnů opouštěl významnou funkci šéfa odboru financí a rozpočtu ostravského magistrátu. „V minulosti to ODS řešila okamžitě, teď jí to nějak trvá. Štěpánek je jako oblastní předseda přece jen silnější figura," podotkl ještě Palyza.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Křižovatkový koktejl aneb Čekání na zelenou v centru Ostravy

Soud zpřísnil trest řidiči, který na přechodu na Sokolské usmrtil dva chodce