Páteční repríza loňského prvního ostravského autokoncertu kapely Mirai se vydařila. Ale hlavně: byla daleko uvolněnější než loni. Také letos se koncert šířený rádiovými vlnami přímo do aut, odehrál v areálu Dolní oblasti Vítkovic, v místech, kde normálně stává hlavní pódium festivalu Colours of Ostrava.

Ovšem zatímco před více než rokem lidé striktně seděli zavření v autech s rouškami na tvářích, tentokrát byla atmosféra volnější. Ne všichni seděli v autech, někteří seděli na nich. Prostě vylezli na kapotu, na střechách mnoha vozů tančily děti… Na všech bylo zkrátka vidět, jak si první koncert pod širým nebem po mnoha měsících nucené přestávky užívají.

Kapela Mirai uspořádala první největší živý autokoncert v České Republice který se uskutečnil v Dolní Oblasti Vítkovic, 15. května 2020 v Ostravě. Organizátoři uvedli že celková kapacita 500 aut byla vyprodána.
PODÍVEJTE SE: První autokoncert v Ostravě, auta i lidé tančili v rytmu Mirai

„Konečně! Konečně můžeme na koncert,“ jásá Karviňačka Agata, která přijela autem s kamarádkami ze Stonavy a Havířova. Tu čtvrtou nabraly přímo v Ostravě. Když se dozvěděly, že Mirai opět pořádá autokoncert, bylo okamžitě jasné, že přijedou. „Rozhodování trvalo asi tak nula celá nula jedna vteřiny. Loni jsme nebyly, takže nebylo co řešit,“ říká mi natěšeně jedna z dívek a usrkává z bílého poháru. „Cuba Libre domácí výroby,“ dodává s úsměvem.

Frontman kapely Mirai Navrátil už předem Deníku prozradil, že povolená kapacita pro tento koncert byla předem naplněna. A podle manažerky kapely Moniky Jeřábkové bylo v pátek na ploše dobrých 500 aut. A vlastně nejen podle ní. Místo hlavy na hlavě v Ostravě v pátek opravdu platilo: kapota na kapotě. Jinak poplatek za auto plus vstupenka pro dva diváky vyšla na 880 korun.

Kapela Mirai uspořádala autokoncert, který se uskutečnil v Dolní Oblasti Vítkovic, 4. června 2021 v Ostravě.Kapela Mirai uspořádala autokoncert, který se uskutečnil v Dolní Oblasti Vítkovic, 4. června 2021 v Ostravě.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Šampíčko, hudba, pohyby do rytmu. Prostě pohoda

A stejně jako loni kapela před začátkem koncertu projela mezi stojícími auty na korbě sponzorského terénního vozu a pozdravila se s fanoušky.

Kromě volnějších protiepidemických opatření vyšlo i počasí, takže některé páry sledovaly koncert z auta s otevřenou střechou či bez ní. Dobře udělal ten, kdo si vzal špunty do uší, protože cizinec neznalý českých poměrů by si na místě musel myslet, že českým národním sportem je troubení na klaksony aut.

Kapela Mirai dnes v Dolní oblasti Vítkovic zahraje další ze svých autokoncertů.
Mirai: Autokoncert je zážitek pro všechny, publikum i kapelu

Řada lidí vůbec nepodcenila občerstvení. Za čelními skly byly vidět dvojice, které si vychutnávaly sekt s jahodou, červené víno, ale i pivo a nejrůznější sendviče, bagety, a dokonce i opékané klobásky.

Kapela Mirai uspořádala autokoncert, který se uskutečnil v Dolní Oblasti Vítkovic, 4. června 2021 v Ostravě.Kapela Mirai uspořádala autokoncert, který se uskutečnil v Dolní Oblasti Vítkovic, 4. června 2021 v Ostravě.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Lístek jako dárek ke Dni dětí

Premiéru na podobné akci měl i pětiletý Teodor z Ostravy, který prý dostal vstupenku na koncert jako dárek ke Dni dětí. Na moji poznámku, že to asi musel být moc hodný, se sice trochu ošíval, ale jeho táta Aleš věc uzavřel s tím, že to byl dárek. Teodor pak vyjmenoval názvy písní, které od kapely Mirai zná. „Děcka ji mají ráda, tančí na ty písničky na zahradě,“ dodal Teodorův otec.