„Přichází host k hostiteli, který mu říká: Přijdeš k brance a zazvoníš čelem. Proč čelem? ptá se host. Přece nepřijdeš s prázdnýma rukama! odvětí hostitel," touto anekdotou zahájil prezident Miloš Zeman setkání s představiteli Moravskoslezského kraje.

Zmínil také, že tento region dobře zná, protože je zde už ve své funkci počtvrté. Nemluvě o tom, že ho projezdil se známým volebním autobusem Zemákem.

Svůj proslov ukončil opět anekdotou s tím, že je pro všechny nově zvolené politiky bez ohledu na jejich zemi či úroveň: „Nastupuje nový premiér a odcházející mu předává tři obálky a říká mu: Až přijde krize postupně je otevírej. Přijde tedy krize, nový premiér otevře první obálku, v níž stojí: Sveď všechno na mne. Udělá to a nějakou dobu to vydrží. Přijde druhá krize, tak otevře druhou obálku, kde je psáno: Vyhoď polovinu vlády. Stane se a život jde dále. Při třetí krizi pln naděje otevírá třetí obálku, a tam je: Připrav si tři obálky …" Za tuto sklidil velký smích.

Prezident a OKD

Hned po setkání s představiteli a zastupiteli kraje prezident Miloš Zeman zamířil za lidmi, okolo nichž je momentálně v regionu asi nejvíce „živo". Za horníky!

Sešel se s jejich odboráři i částí managementu těžební společnosti OKD, která má za sebou první půlrok v insolvenci.

„V souvislosti se situací okolo OKD hájím tezi, kterou zastávám už několik let: Stát by se neměl vzdávat řešení problémů, které tento region trápí, ale zároveň by neměl zapomínat na to, že disponuje i represivním systémem. Tedy policií, státním zastupitelstvím, soudy. Jak je tedy možné, že po Viktoru Koženém druhý největší tunelář v této republice může beztrestně vysávat jeden z nejvýznamnějších podniků? Nehraji si tady na soudce či kata, tento názor říkám jako občan České republiky," nechal se slyšet prezident apelující na to, aby kvůli insolvenci OKD podávali zainteresovaní žaloby a trestní oznámení.

Další informace a zajímavosti z prezidentské návštěvy našeho kraje přinese zítřejší - čtvrteční tištěné vydání Deníku.

Zeman na schůzce (uzavřené pro zástupcě médií) podle ostatních účastníků projevoval fundované znalosti o problémech OKD.

„Pan prezident se ukázal jako osobnost. Je to chytrý člověk, je v obraze, a ví, o čem mluví. Ověřoval si i fámy, co se k němu donesly. Třeba tu, že Paskov prodal nepoužívané těžební stroje Ukrajincům," líčili odboráři.

Kromě nich diskutoval se Zemanem člen představenstva a výkonný ředitel OKD Antonín Klimša či ředitel její právní služby Jan Solich. Objasňovali hlavně situaci okolo Dolu Paskov (Důlního závodu 3), ale také ostatních šachet. Hovořili o růstu cen uhlí, což prezidenta zaujalo.

„Připomněl jsem, že hornictví je v celé Evropě dotováno. Hejtman kraje Miroslav Novák mne doplnil, že Polsko dává na těžbu částku odpovídající sedmi miliardám korun. A senátor Cienciala podpořil myšlenku, že lepší je podporovat privátní společnost, na kterou je navázána spousta dalších pracovních příležitostí, než doplácet na nezaměstnané, přicházet o peníze na daních a kupovat suroviny jinde za drahé peníze," uvedl Jan Sábel, šéf Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu.

Prezident v Orlové

Největší společenské tabu je pro prezidenta pedofilie a ubližování dětem

Většinou příznivci prezidenta Miloše Zemana zaplnili ve středu odpoledne prostranství mezi orlovským domem kultury a městským úřadem. Prezident tam s nimi besedoval a od přítomných poslouchal i slova chvály a obdivu. Nevoli diváků zaznamenal jediný lehce kontroverzní dotaz z publika, kdy se jeden z přítomných ptal, proč prezident neocenil státním vyznamenáním pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho.

„Vyznamenání jsem panu Bradymu neudělil ze stejných důvodů, proč mu je přede mnou neudělili ani Václav Havel, ani Václav Klaus," zněla odpověď současné hlavy našeho státu, která vyvolala potlesk mnoha přítomných.

Jeden z dotazů pak zněl, co považuje prezident za největší společenské tabu. Odpověděl, že takový dotaz ještě nedostal a musel se nad ním zamyslet a pak řekl, že je to pedofilie.

Prezident dále hovořil o nezaměstnanosti. „Zastávám názor, že ten, kdo odmítne nabízenou práci, by měl dostávat pouze takzvané existenční minimum," uvedl s tím, že je naopak potřeba vyjít vstříc těm, kdo pracovat chtějí a zvýšit minimální mzdy.

Řekl také, že pracovní místa by mohli přinést i investoři z Číny, kteří jsou dnes nejsilnějšími investory například v Německu.

Na závěr návštěvy obdržel od starosty města Tomáše Kuči dar v podobě ručně dělaných hodin. 

Prezident v Karviné

Zda budu znovu kandidovat, oznámím v březnu, řekl Zeman v Karviné

V Karviné byl prezident Miloš Zeman ve středu vpodvečer hostem Lázní Darkov. K autu jej přišla přivítat generální ředitelka lázní Pavlína Filipi a jejich majitel Zdeněk Zemek. Po krátkém setkání s vedením lázní tzv. za zavřenými dveřmi, pak prezident debatoval s pacienty lázní i lidmi, kteří si setkání s ním nechtěli nechat ujít. A nebylo jich málo, zaplnili celou konferenční místnost v budově A Rehabilitačního sanatoria v Karviné-Hranicích.

Lidé se prezidenta ptali například na to, jak on vnímá situaci v OKD, na což mj. zopakoval, že navrhuje podat trestní oznámení na Zdeňka Bakalu, bývalého majitele OKD, když z formy vyvedl desítky miliard korun. „Kdyby aspoň část z toho do firmy vrátil, vyřešilo by to situaci," zakončil svůj výklad prezident a sklidil za něj bouřlivý potlesk.

Zeman jako vždy nešetřil bonmoty a na všechno měl řešení. Například možnost, jak zvýšit zaměstnancům Lázní Darkov platy, které jsou, jak řekl, hodně pod republikovým průměrem, vidí „pročínský" prezident Zeman v hledání zahraniční klientely. „Nestačí jen kritizovat, ale je třeba hledat řešení. Třeba pro zdejší lázně vidím velký potenciál ve spolupráci s Čínou, takže jedno z řešení, jak zvýšit zisky lázní a moci zvýšit platy, je zahraniční klientela, která je schopná za dobrou lázeňskou léčbu do bře zaplatit," řekl Zeman.

Kromě jiného také prozradil, že jako dárek dostal poukaz na pobyt v Lázních Darkov. „Jelikož trpím polyfunkční neuropatií, tedy porušením nervů, kvůli kterému nemám cit v nohou od kotníků dolů. Pobyt v lázních by mi tedy jistě prospěl. Ovšem, kdy jej budu moci absolvovat, netuším, snad až budu zase na penzi," zauvažoval.

S tím souvisel i další dotaz, na téma jeho prezidentské kandidatury. „Řekl jsem si, že své rozhodnutí, zda budu znovu kandidovat, oznámím v den čtvrtého výročí mé inaugurace, tady v březnu příštího roku," dodal prezident. 

K TÉMATU

Návštěvou Mobilního hospice Ondrášek zahájila Ivana Zemanová včera svou soukromou návštěvu kraje. Deník jako jediný měl možnost být při tom. Zdroj: Deník/Pavel SonnekIvana Zemanová navštívila Ondrášek
Jednou ze soukromých zastávek manželky prezidenta Ivany Zemanové v našem kraji byl Mobilní hospic Ondrášek v Ostravě-Zábřehu. A Deník byl exkluzivně u toho. Celou reportáž přinese už zítra čtvrteční vydání Deníku. 

Program celé třídenní návštěvy hlavy státu v našem kraji najdete zde: Prezident v kraji počtvrté: Kde všude můžete Miloše Zemana potkat?

Všechny další související články zde: Prezidentské návštěvy Moravskoslezského kraje