Nejčastějším případem takové nemoci je hepatitida typu A, jinak nazvaná nemoc špinavých rukou.

I po krátké jízdě ve vozidle hromadné dopravy se pak stačí dotknout jídla neumytýma rukama a žloutenka je na světě.

Nejrizikovější místa

Nejrizikovějšími místy ve vozidlech jsou právě madla a držadla, kterých se během jednoho dne chytí desítky lidí. Nejrůznější bakterie a viry si ale s sebou můžete odnést také ze sedaček.

Deník zjišťoval, jak čistotu svých vozů zabezpečuje Dopravní podnik Ostrava.

„Mytí provádíme v několika stupních podle potřeby. Prvním stupněm je takzvaný generální úklid vozidla a dále následuje mokré čištění sedadel strojem a vysušení. Denně projde generálním úklidem minimálně dvacet tři silničních vozidel a deset až patnáct kolejových vozidel. Dalším stupněm u kolejových vozidel je noční mytí, kdy se čistí všechny vozy po návratu z trati," popisuje postup úklidu vedoucí odboru kolejová vozidla Petr Tomala a dodává: „Situaci kolem epidemií pravidelně sledujeme a v případě nutnosti zajišťujeme doplnění čisticích prostředků o dezinfekční přípravky, abychom co nejvíce eliminovali možnost rozšiřování případné nákazy."

Epidemie nehrozí

Kromě vlastníka vozů dopravního podniku už nad čistotou vozů nikdo další nedohlíží.

Přestože by se mohlo zdát, že úroveň čistoty v těchto prostředcích bude kontrolovat také hygienická stanice. Ve skutečnosti tomu tak ale není.

„Žádné oficiální předpisy ani zákony neříkají nic o kontrole čistoty ve vozech hromadné dopravy. K takovým opatřením dochází pouze při stavech epidemie, ale nic takového momentálně nehrozí," vysvětluje Radim Mudra z krajské hygienické stanice.

K TÉMATU V prevenci nakažení žloutenkou typu A je prvním krokem důsledné mytí rukou, dodržování hygienických zásad při přípravě jídla a před jeho konzumací.
Účinným způsobem je také očkování proti virové hepatitidě, které lze dojednat u praktického lékaře.

Jonáš JELEN